
Na roládový plát cca 30 x 38 cm budete potřebovat:
Smetanový krém:
Nejdříve si připravte dýňové pyré. V tomto případě bych doporučila dýni spíše upéct, než uvařit, protože pyré pak bude mnohem hustší. Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Velký plech s okrajem lehce mázněte máslem a vyložte pečícím papírem, který tak hezky přilne a neposune se. Papír pak ještě lehce potřete máslem.
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny, trvá to pár minut. Přidejte dýňové pyré, promíchejte, pak přisypte moučnou směs a prošlehejte. Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Těsto je tekutější, než u klasické piškotové rolády a rozlije se do krajů. Těsto posypte po celé ploše sekanými vlašskými ořechy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut.
Připravte si čistou utěrku, kterou vydatně posypte moučkovým cukrem. Upečený plát hned překlopte na připravenou utěrku a opatrně sloupněte pečící papír. Ještě teplou roládu srolujte i s utěrkou po té delší straně a nechte zabalenou vychladnout. Mezitím si můžete připravit krém.
Smetanu nechte vykapat pár hodin předem přes látkový ubrousek nebo kávový filtr.
Do mísy dejte sýr, moučkový cukr a javorový sirup. Společně vyšlehejte do hustého krému. Zpočátku směs trochu zřídne, ale po chvilce šlehání na plné otáčky krém pěkně houstne. Stěrkou pak opatrně po částech vmíchejte zakysanou smetanu. Podle chuti můžete přisladit.
Vychladlou roládu rozbalte, nechte na utěrce a potřete po celé ploše krémem. Pomocí utěrky pak srolujte. Opatrně přendejte na tác a dejte chladit do lednice.
Před servírováním můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Na krájení použijte vroubkovaný nůž.