Duhový dort s překvapením uvnitř
Máme od vás spoustu povedených dortů a proto víme, že potřebujete pořádnou výzvu. Takovou výzvou je tento dort, který udělá spoustu parády a jako takový se postará a skvělou zábavu. 🙂

Ingredience
Na korpus
- 250g prosáté hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 110 gramů másla pokojové teploty
- 300 gramů krystalového cukru
- 2 vejce
- čajová lžička vanilkového extraktu.
- 240 ml smetany
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
Na krém
- 225g krémového sýra (Lučina, Žervé atd.)
- 225g Mascarpone (ovšem recept s radostí snese opět Lučinu, či Žervé)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu (Popřípadě vanilkový cukr, poté ale uberte dle potřeby klasický cukr)
- 115g prosátého moučkového cukru
- 360ml 35-40% smetany
Na ozdobu
- gumové, čokoládové bonbóny
- potravinářská barviva (takové barvy, které chcete aby měla vaše duha)
- bílý fondán
Pokud si chcete vyrobit domácí fondán, připravte si:
- 1 kg moučkového cukru
- 1/2 dl horké vody
- 2 lžíce rozpuštěného ztuženého tuku
- 1 lžíce práškové želatiny
- mandlové aroma
Postup
1 kg kvalitního moučkového cukru dáme na vál, uděláme důlek, smícháme želatinu s horkou vodou, zamícháme a vlijeme do důlku
lžíci kulatou stranou vtíráme želatinu s vodou do cukru, takto zpracujeme asi 2/3 cukru, dokud nám nevznikne krásně bílá pasta
přidáme ostatní suroviny a důkladně je propracujeme, fondán musí být tužší ale musí jít dobře vyválet (měl by být jako plastelína)
hromádku fondánu necháme odpočinout asi 1 hodinku v lednici
vál poprášíme moučkovým cukrem, fondán vyválíme na tloušťku 3 mm, pokud se drolí, stačí si jen namočit ruce vodou
vyválený plát stočíme na váleček a přeneseme na dort, hezky uhladíme a konce, co přesahují, odstraníme, nebo stočený plát fondánu můžeme skladovat v sáčku v lednici i několik dní.
Mohlo by vás zajímat:
originální dorty Dezerty Dorty
Zdroj: www.tablespoon.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře