Křehký koláč s artyčoky, špenátem a sýrem

Recept na výborný slaný koláč s čerstvým špenátem a sýrem vás dostane. Jako bonus jsou zde artyčoky, které hezky pasují ke smetaně a koláč je tak velmi jemný a příjemný na chuť. TIP: K tomuto receptu potřebujete ideálně litinovou pánev, ovšem můžete použít jakoukoli, která přežije pobyt v troubě. 🙂
  • Doba přípravy: 50 minut
  • Porce: pro 4 – 6

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 1¾ až 2¼ hrnku hladké mouky (podle savosti mouky při zpracování těsta)
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1½ lžičky cukru
  • ¾ lžičky soli
  • ⅔ hrnku vlažné vody (neměla by být teplá moc)
  • 3 lžíce oleje

Náplň

  • ½ lžíce oleje
  • 420g plechovka artyčoků, nasekaných
  • 2 hrnky čerstvého špenátu, nasekaného
  • 4 vejce, rozšlehaná
  • 2 lžíce smetany
  • 1 lžička sušené bazalky (můžete použít i čerstvou)
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 120 g strouhaného sýra (druh podle toho, jaký máte rádi)
  • 2-3 jarní cibulky, nakrájené

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Na pánvi rozehřejte půl lžíce olivového oleje, přidejte artyčoky a restujte přibližně minutu. Přidejte špenát a nechte ještě 2 minuty vařit. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

2

V míse smíchejte hrnek mouky, droždí, cukr a sůl. Přilijte vlažnou vodu, olej a dobře promíchejte.

3

Postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne hladké těsto. Přendejte jej na pomoučený povrch a hněťte přibližně 4 minuty. Těsto by mělo být nelepivé a viskózní.

4

Vymažte litinovou pánev olejem. Těsto vyválejte do kruhu o průměru trochu větším, než má vaše pánev. Přendejte jej do pánve a urovnejte tak, aby zakrylo celý povrch včetně stran.

5

V misce rozšlehejte vejce se smetanou, solí, pepřem a sýrem. Vmíchejte artyčoky se špenátem a vzniklou směs nalijte do pánve. Posypejte jarní cibulkou.

6

Pečte přibližně 20 až 25 minut, nebo dozlatova.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

VIDEORECEPT: Jednoduché bramborové placky

Ovesná kaše s ovocem bez rafinovaného cukru hotová přes noc

Video: Vláčný kynutý chlebíček plněný Nutellou

Krémová bramborová polévka s pažitkou a smetanou

Jednoduchý kokosový moučník bez mouky

Čiroková kaše s kapkou agáve a jahodami

Brownies z černých fazolí, datlí a kávy + výživové hodnoty

Podplameník – slovenský slaný koláč se slaninou a cibulkou

Křupavé květákové tyčinky se sýrem z 5 ingrediencí

Čokoládový dort z červené řepy

Cheesecakové jednohubky se sušenkovým základem obalené v čokoládě

Video: Marinované kuřecí maso z jedné pánve