Celozrnné sušenky s chilli

Sušenky jsou nádherně křupavé s intenzivní chutí a lehce pálivým "ocasem". Obsahují poměrně malé množství třtinového cukru, takže nejsou přeslazené. Špaldová mouka jim dodává lehce oříškovou chuť. Perfektně se hodí ke kávě nebo čaji, ale také jako malá svačinka.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na 25 – 30 ks sušenek si připravte:

  • 4 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 60 g másla
  • 1/3 hrnku vody
  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • 1 hrnek celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky (hladké, celozrnné, chlebové)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky chilli
  • třtinový cukr a strouhaný kokos na obalení, asi tři lžíce od každého

(hrnek o objemu 240 ml)

Postup

1

V míse smíchejte obě mouky, sodu, skořici, chilli a kokos.
Do menšího rendlíku dejte máslo, cukr a vodu. Za občasného míchání nechte rozpustit, až se vše spojí. Odstavte a nechte pár minut vychladnout. Pak nalijte doprostřed moučné směsi a pomocí stěrky vypracujte těsto. Zakryjte folií a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice. Těsto by mělo ztuhnout.

2

Troubu předehřejte na 170 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte třtinový cukr a kokos.

3

Z těsta tvořte rukama malé kuličky, lehce ztlačte na placičky a obalte ve směsi cukru a kokosu. Vyskládejte na plech a dejte péct do trouby na cca 20 minut.

4

Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit. Já obvykle ochutnávám samou nedočkavostí ještě teplé. Sušenky jsou naprosto dokonalé hned po upečení, ale skvěle chutnají i po několika dnech. Uchovávejte v uzavřené krabici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapékaná kuřecí stehýnka na česneku a bylinkách

Salát z pečené červené řepy a cibule

Indický dhál

Dýňový fit koláč bez mouky, cukru a tuku

Kuře na pomerančích s kokosovým mlékem

Jablečný chléb s rumovými brusinkami

Pražma s citrony a hráškovým pyré

Česnečka

Rychlý bezlepkový chlebík z špaldové mouky

Rychlý jahodový džem s chia semínky a medem

Domácí mini kremrole s vanilkovým krémem

Květákový nákyp s balkánským sýrem