fbpx

Celozrnné sušenky s chilli

Sušenky jsou nádherně křupavé s intenzivní chutí a lehce pálivým "ocasem". Obsahují poměrně malé množství třtinového cukru, takže nejsou přeslazené. Špaldová mouka jim dodává lehce oříškovou chuť. Perfektně se hodí ke kávě nebo čaji, ale také jako malá svačinka.

Celozrnné sušenky s chilli

Ingredience na 10 porcí

Na 25 – 30 ks sušenek si připravte:

  • 4 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 60 g másla
  • 1/3 hrnku vody
  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • 1 hrnek celozrnné špaldové (pšeničné) mouky
  • 1/2 hrnku žitné mouky (hladké, celozrnné, chlebové)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky chilli
  • třtinový cukr a strouhaný kokos na obalení, asi tři lžíce od každého

(hrnek o objemu 240 ml)

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

V míse smíchejte obě mouky, sodu, skořici, chilli a kokos.
Do menšího rendlíku dejte máslo, cukr a vodu. Za občasného míchání nechte rozpustit, až se vše spojí. Odstavte a nechte pár minut vychladnout. Pak nalijte doprostřed moučné směsi a pomocí stěrky vypracujte těsto. Zakryjte folií a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice. Těsto by mělo ztuhnout.

Celozrnné sušenky s chilli
2

Troubu předehřejte na 170 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte třtinový cukr a kokos.

3

Z těsta tvořte rukama malé kuličky, lehce ztlačte na placičky a obalte ve směsi cukru a kokosu. Vyskládejte na plech a dejte péct do trouby na cca 20 minut.

Celozrnné sušenky s chilli
4

Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit. Já obvykle ochutnávám samou nedočkavostí ještě teplé. Sušenky jsou naprosto dokonalé hned po upečení, ale skvěle chutnají i po několika dnech. Uchovávejte v uzavřené krabici.

Celozrnné sušenky s chilli

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře