Postup
Na první tři typy kuliček si připravíme základní pastu, kterou vytvoříme tak, že dohromady umixujeme hrst datlí a cca 6 sušených švestek. Všechny kuličky dáme před ochutnáním do lednice ztuhnout. Doporučujeme podávat k silné arabské kávě jako dezert.
1) Kuličky s meruňkou a mandlemi
Ingredience
- 1,5 lžíce pasty z datlí a švestek
- 5 sušených namletých meruněk (v mlýnku na mák)
- hrst mletých mandlí
- lžíce agávového sirupu
Postup Pastu z datlí a švestek smíchejte s ostatními ingrediencemi, utvořte pevnou hmotu a tvořte v dlaních kuličky.
2) Slunečnicové kuličky sypané kokosem
Ingredience
- 1 lžíce pasty z datlí a švestek
- hrst mletých slunečnicových semínek (stačí na jemno nasekat v mixéru)
- 2 lžíce mletých rozinek
- lžíce kokosu (v bio kvalitě nejlépe – má mnohem lepší chuť)
- lžíce kokosového oleje
- lžíce agávového sirupu
- kokos na obalení
Postup Pastu smíchejte s mletými rozinkami, kokosovým olejem a agáve sirupem a přidejte další ingredience
3) Kuličky s kešu, obalené v karobu
Ingredience
- 1,5 lžíce pasty z datlí a švestek
- hrst na jemno nasekaných kešu
- 2 lžíce karobu
- 1 lžíce agáve sirupu
Postup K pastě přidejte nasekané kešu oříšky, sirup a karob a smíchejte v hmotu. Kuličky můžete obalit v karobu.
4) Kuličky s rozinkami, obalené v sezamu
Ingredience
- 6 lžic mletého světlého sezamu
- 2 lžíce černého sezamu (lze vynechat a doplnit bílým)
- hrst mletých rozinek
- 3 lžíce medu
- lžička skořice
- sezam či skořice na obalení
Postup Rozinky namelte, přidejte med a mletý sezam a dohustěte nasekanými slunečnicovými semínky. Vytvořte hustou hmotu (díky medu se to trochu lepí na ruce, je lepší si je namočit do vody a pak tvarovat) a kuličky obalte v sezamu nebo skořici.