Ořechové cukroví s čokoládou

Karolína

Autor

ořechové cukroví
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Vyzkoušejte nejlepší recept na ořechové cukroví, které zpestří váš vánoční stůl. Ořechové cukroví je nejen lahodné, ale také výživné díky obsahu zdravých tuků a minerálů v ořeších. Je tradiční součástí vánočních oslav, kdy se servíruje na svátečně prostřeném stole. Ořechové cukroví je tradiční český druh vánočního pečiva, oblíbený pro svou jemnou chuť a vůni ořechů.

Ingredience

  • 250 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru (zkuste použít třtinový)
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 100 g namletých vlašských ořechů
  • kůra z 1 BIO citronu
  • 330 g hladké špaldové mouky
  • 100 g čokolády Lindt Excellence 70% na ozdobu
  • 100 g vlašských ořechů na ozdobu

    Ingredience na čokoládovou náplň:

  • 150 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g jemně nastrouhané čokolády Lindt Excellence 70%

 

Postup

1

Připravte si těsto. Změklé máslo utřete s cukry, žloutky a namletými ořechy. Přidejte kůru z citronu a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v chladu uležet, ideálně přes noc.

2

Na lehce pomoučněném válu nebo pracovní ploše vyválejte těsto asi 3 mm silné a vykrajujte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 150 °C asi 15 minut.

3

Cukroví nechte vychladnout. Mezitím si připravte čokoládovou náplň. Máslo utřete s moučkovým cukrem a jemně nastrouhanou čokoládou. Čokoládu na ozdobu rozpusťte ve vodní lázni.

4

Kolečka k sobě slepujte čokoládovou náplní a navrchu je lžičkou ozdobte rozpuštěnou čokoládou a oříškem. Nechte zatuhnout. Cukroví přendejte do krabice a nechte v chladu a suchu odpočívat do Vánoc.

Poznámka

Zkuste ořechové cukroví ozdobit na střídačku hořkou a bílou čokoládou. Nebraňte se ani různým druhům ořechů, jako jsou lískové, pekany nebo mandle. Pokud ale nemůžete ořechy, stejně tak pěkně poslouží na ozdobu i lyofilizované (neboli mrazem sušené) ovoce.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Smetanové penne

20 důvodů proč si oblíbit avokádo

Karbanátky z ovesných vloček a hráškovo bramborová kaše

Placičky z kořenové zeleniny a řepovo-jablečné pyré

Kávový likér z domácího salka

Mrkvový krém

Meringue kisses – sněhové pusinky

Mangový sorbet

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Snadný avokádový tatarák s bagetkou

Sladké rohlíky plněné makovou náplní

Domácí jahodový džem