fbpx

Ořechové vánoční cukroví s lahodným krémem a polevou

Tento recept zaujme svou línou nápaditostí. :) Jsou to Vánoční pečené řezy, ze kterých můžete vykrájet ořechové cukroví. Je na vás, jakou bude mít zákusek výslednou podobu hvězdičky, srdíčka, co chcete. :)

Recept na Ořechové cukroví s krémem a polevou

Ingredience na 100 porcí

Těsto

  • 4 vaječné bílky
  • 150 g cukru krystal (můžete použít třtinový)
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva

Krém

  • 4 vaječné žloutky
  • 150 g cukru krystal nebo třtinového
  • 1 sáček vanilkového cukru

Poleva

  • 100 ml mléka
  • 150 g cukru krystal nebo třtinového
  • 100 g čokolády (rozpuštěné)
  • 150 g mletých nebo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g másla

Posypání

  • 50 g mletých nebo nasekaných vlašských ořechů

Tip: Místo vlašských ořechů můžete použít lískové nebo třeba mandle.

Postup

Celkový čas přípravy: 90 min

1

Smíchejte bílky se špetkou soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu.

2

V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem. Přidejte mouku (tu prosejte), prášek do pečiva a ořechy. Jemně vmíchejte ušlehaný sníh.

3

Připravte si vyšší pečicí plech (o rozměrech zhruba 35 x 25 cm) a vyložte ho pečicím papírem.

4

Dejte předehřát troubu na 180 °C. Těsto vlijte do připraveného plechu a pečte v předehřáté troubě 30 minut.

5

Vyšlehejte žloutky s cukrem krystal a s vanilkovým cukrem do pěny. Zalijte hmotou celé upečené těsto.

6

Dejte plech zpátky do trouby, snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 20 minut.

7

Připravte si polevu: Na mírném ohni ohřejte mléko s vanilkovým cukrem. Do horkého mléka vmíchejte oříšky, rozpuštěnou čokoládu a rum. Promíchejte a přidejte máslo.

8

Polevu nalijte na koláč. Vršek posypejte mletými oříšky a formičkou vykrájejte půlměsíce nebo jiné tvary. Můžete také koláč nechat vcelku a servírovat jako řezy.

Mohlo by vás zajímat:
cukroví ořechy vánoce vánoční vánoční cukroví vlašské ořechy Cukroví Jaro Léto Podzim Vegetariánské Zima

Zdroj: receptiizmojebiljeznice.blogspot.sk

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře