fbpx

Polévka z mungo fazolek, mrkve a batátu

Luštěniny mám ráda, ale mungo fazolky jsem objevila nedávno a hned jsem věděla, že je musím vyzkoušet. Protože u nás „frčí“ polévky v jakékoliv podobě, rozhodla jsem se jako první zkoušku udělat polévku z mungo fazolek. Když jsem přemýšlela jakou bylinku do polévky zvolit, vybavila jsem si že k luštěninám se hodí bylinky aromatické. Zvolila jsem tedy šalvěj a saturejku a byla to dobrá volba.

Polévka z mungo fazolek, mrkve a batátu

Ingredience na 4 porce

 

  • 170 g mungo fazolek (louhovaných přes noc, minimálně však 8 hodin)
  • 2 střední mrkve
  • 100 g batátu
  • 1/4 malého celeru
  • 4-5 snítek saturejky
  • 2 lžičky šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • 3/4 litru kuřecího vývaru
  • olej
  • na dozdobení hrst klíčků (mungo fazolky, čočka, vojtěška)

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Vaříme pak v tlakovém hrnci.

2

V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batáty a celer. Vložíme snítky saturejky a přidáme sušenou šalvěj. Poté zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby fazolky neztvrdly.

3

Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme. Je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod.

4

Polévku ještě můžeme dozdobit klíčky.

Mohlo by vás zajímat:
Luštěniny Polévky

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře