
Natrhejte chléb a namočte ho do mléka. Maso si umelte v masovém mlýnku a nakonec do mlýnku přidejte vymačkaný chléb a také ho umelte (melu ho hlavně proto, že z mlýnku dostane všechno maso, které by v něm jinak zůstalo). Do mísy k masu přidejte vejce, parmezán, strouhanku, hrst natrhané bazalky (bazalku zásadně nesekám a nekrájím), pepř, sůl (cca 4 lžičky) a pořádně promíchejte. Pokud je směs moc lepkavá, přidejte ještě trochu strouhanky.
V namočených rukách tvořte placičky, doprostřed dejte kuličku mozzarelly, placku kolem mozzarelly uzavřete a vytvořte kuličku (budou to takové spíš koule). Už jsem dlouho neměla v ruce pingpongový míček, ale řekla bych, že velikostí to bude trochu větší pingpongáč. :) Uválejte takto koulí tolik, kolik máte kuliček mozzarelly. Mně to vyšlo přesně ;). Pokud by vám zbylo nějaké maso, tak udělejte kuličky bez mozzarelly a můžete hrát Černého Petra.
Kuličky zlehka poprašte moukou a smažte je na olivovém oleji v kastrole (pekáči, který bude moci později do trouby). Opečte je ze všech stran do zlatova, při opékání je ale obracejte opatrně (parmezán se bude připékat), co drží, to se za chvilku pustí, takže je nestrhávejte ze dna hrnce, ale trpělivě počkejte, až to půjde samo (nejlépe ovšem poslouží kastroly s nepřiléhavým povrchem).
Pokud se vám všechny kuličky do kastrolu nevejdou, tak je opékejte postupně. Po opečení kuličky z kastrolu vyjměte a dejte do něj cibuli a česnek a zlehka opečte. Přidejte konzervu drcených rajčat a zamíchejte (pokud máte konzervu, která je kyselá, pak přidejte trochu cukru). Přidejte rajčata, osolte, promíchejte a vraťte koule do kastrolu.
Ten přikryjte a dejte do trouby. Troubu zapněte na 180 °C a pečte cca 30 minut. Oddělejte pokličku a pečte dalších 10 minut nezakryté. Dejte si uvařit těstoviny. Rajčata bývají jinak vodová, hlídejte proto, je-li v kastrolu dost tekutiny. Pokud by se vám zdálo, že se omáčka připéká, přidejte vodu. Po 10 minutách vyndejte kastrol a z něj kuličky na talíř. Omáčku ochutnejte, dosolte, případně přislaďte a přidejte hrst natrhané bazalky (bazalka se už nesmí vařit).
Zceďte těstoviny a zamíchejte je do omáčky. Do kastrolu vraťte kuličky a podávejte. Každou porci pak na talíři posypte strouhaným parmezánem.
Po rozkrojení kuličky na vás bude čekat překvapení ve formě roztékající se mozzarelly..., mňam!