Nejlepší marináda na maso

Jakmile budete umět připravit steakovou marinádu, budete schopni proměnit i ty nejtvrdší kusy hovězího ve šťavnaté, jemné a chutné maso.

Vladimír

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Pokud jde o druhy steaků, ne všechny se připravují stejně. Steak ze svíčkové (Filet mignon), vysoký roštěnec (Ribeye) a T-bone steak (Porterhouse) se snadno připravují a jsou šťavnaté. Jiné druhy takové štěstí nemají. Proto je důležité vědět, jak správně udělat marinádu na steak. Některým steakům prospívá, když je před vařením namočíte do marinády, abyste dosáhli jemného a chutného výsledku.

Proč marinovat steak?

Chudší kusy masa ze svalnatějších částí krávy mívají více vláknité tkáně, takže jsou tužší než jiné kusy steaku. Marináda pomáhá rozbít pojivovou tkáň ve svalových vláknech, aby byla křehčí. Je to věda o jídle v celé své kráse.

Marinády také fungují jako zvýrazňovač chuti. Protože tužší kusy steaku jsou svalnatější, chybí jim také tuk, který je mramorovaný v křehčích kusech. Vzhledem k tomu, že tuk rovná se chuť, štíhlejší kusy těží z nasáklých marinád.

Nejlepší steaky k marinování

Nejlepší marináda na maso

Při výběru steaku ke koupi mějte na paměti, že řezy blíže kopytům a rohům bývají tvrdší než ty vzdálenější. Zjistili jsme, že steaky z oblasti nohou a ramen jsou ideální pro marinování, protože to jsou svaly, které na krávě pracují nejvíce. Flank steak, hanger steak, tri-tip jsou skvělé, pokud hledáte ten nejlepší steak na grilování a marinování.

Mějte na paměti, že i svíčková může dostat novou chuť díky marinádě. 

Základní ingredience na steakovou marinádu

Nejlepší marinády vyvažují tuky, kyseliny, sůl, cukr a aromatické látky, aby maso získalo intenzivní chuť.

Zde jsou klíčové ingredience v našem dokonale vyváženém receptu na steakovou marinádu:

  • Olivový olej : Protože většina marinádových steaků bývá libová. Tuk, jako je olivový olej, pomáhá udržet steak vlhký a šťavnatý.
  • Limetková šťáva : Citrus funguje jako kyselina, která steak zvláční a dodá mu skvělou chuť.
  • Bílý vinný ocet : Tato sekundární kyselina dále pomáhá rozkládat pojivovou tkáň masa, aby bylo měkké.
  • Sůl: Sůl je pro dobrou marinádu zásadní. Pomáhá zjemnit maso a zvýraznit jeho chuť a také pomáhá steaku absorbovat marinádu.
  • Med : Něco sladkého vyrovná chutě marinády a pomůže masu zkaramelizovat a navenek bude chutnat.

Nejlepší steaková marináda

Nejlepší marináda na maso

Zde na příkladu je recept na chimichurri je plný chutí koriandru, limetky, chilských kousků a spousty koření. I když jsme se rozhodli připravit tri-tip steak na grilu, klidně použijte jakýkoli steak, který chcete.

Ingredience

  • 2 libry tri-tip steak (dobré možnosti jsou také steak z boku nebo sukně)
  • 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek extra panenského olivového oleje
  • 1/3 šálku čerstvé limetkové šťávy
  • 2-1/2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek čerstvého koriandru
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce červených chilských vloček
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky chilli prášek

Postup

1

Smíchejte marinádu

Smíchejte všechny ingredience v kuchyňském robotu . Několikrát zmáčkněte po dobu 20–25 sekund, dokud nejsou česnek a bylinky jemně nasekané, ale ne zcela rozmixované.

2

Přikryjte maso

Maso vložíme do hluboké mísy 9×13 a poklademe nakrájenou cibulí. Maso přelijte marinádou na steaky, asi 1/4 šálku si ponechte na obložení. Poté maso párkrát obraťte kleštěmi, abyste se ujistili, že je celý steak pokrytý a ponořený v marinádě. Zakryjte pánev plastovou fólií a přeneste do lednice.

Nechte marinovat alespoň 6 hodin (nebo 24 hodin pro nejlepší výsledek). Během nasáknutí maso jednou nebo dvakrát otočte, abyste měli jistotu, že se marinuje rovnoměrně.

3

Grilujte

Vyjměte steak z mísy a vyhoďte marinádu. Steak grilujte na přímém ohni na dřevěném uhlí nebo plynovém grilu, dokud nedosáhnete požadované propečenosti. U medium-rare vyjměte steak, když dosáhne vnitřní teploty 135-140° F. Steak vyjměte, volně přikryjte fólií a nechte alespoň 10 minut odpočívat.

Poznámka

Jak vařit steak na varné desce

Pokud nevlastníte plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, nebojte se! Tato marináda se skvěle hodí i na steak dělaný na pánvi.

Rozpalte těžkou litinovou pánev na vysokou teplotu. Poté steak opékejte 2-3 minuty, dokud nezezlátne. Otočte a opečte na druhé straně. Vypněte oheň a nechte zbytkové teplo z pánve dopečení steaku na požadovanou úroveň propečení.

Pomocí teploměru s okamžitým odečtem zkontrolujte vnitřní teplotu steaku. U medium-rare vyjměte steak, když dosáhne vnitřní teploty 135-140°.

Steak přendejte na řezací prkénko, přikryjte fólií a před krájením nechte alespoň 10 minut odpočívat.

Jak skladovat extra steakovou marinádu

Pokud zjistíte, že máte marinádu navíc, můžete libovolnou nespotřebovanou porci skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Marinádu můžete zmrazit i v misce na led. Mějte na paměti, že byste nikdy neměli uchovávat nebo znovu používat marinádu, která byla v kontaktu se syrovým masem. Je to velké riziko pro bezpečnost potravin .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Rybí pomazánka

Květáková kulajda bez zahuštění

Naše perníčky

Veganské vindaloo

Bábovka plněná čokoládou

Jemný banánový dort s vanilkovým krémem

Čerstvé těstoviny s vepřovou panenkou

Omeleta s dýní hokaidó a zeleným hráškem

Košíčky s čokoládovou pěnou a třešňovou marmeládou

Jemné čokoládové pralinky rozplývající se na jazyku (+ Videorecept)

Ranní dýňová kaše s pekany a kokosovým mlékem

Dort ve tvaru srdce – tak snadné, že to zvládne každý