Pokud jde o druhy steaků, ne všechny se připravují stejně. Steak ze svíčkové (Filet mignon), vysoký roštěnec (Ribeye) a T-bone steak (Porterhouse) se snadno připravují a jsou šťavnaté. Jiné druhy takové štěstí nemají. Proto je důležité vědět, jak správně udělat marinádu na steak. Některým steakům prospívá, když je před vařením namočíte do marinády, abyste dosáhli jemného a chutného výsledku.
Proč marinovat steak?
Chudší kusy masa ze svalnatějších částí krávy mívají více vláknité tkáně, takže jsou tužší než jiné kusy steaku. Marináda pomáhá rozbít pojivovou tkáň ve svalových vláknech, aby byla křehčí. Je to věda o jídle v celé své kráse.
Marinády také fungují jako zvýrazňovač chuti. Protože tužší kusy steaku jsou svalnatější, chybí jim také tuk, který je mramorovaný v křehčích kusech. Vzhledem k tomu, že tuk rovná se chuť, štíhlejší kusy těží z nasáklých marinád.
Nejlepší steaky k marinování
Při výběru steaku ke koupi mějte na paměti, že řezy blíže kopytům a rohům bývají tvrdší než ty vzdálenější. Zjistili jsme, že steaky z oblasti nohou a ramen jsou ideální pro marinování, protože to jsou svaly, které na krávě pracují nejvíce. Flank steak, hanger steak, tri-tip jsou skvělé, pokud hledáte ten nejlepší steak na grilování a marinování.
Mějte na paměti, že i svíčková může dostat novou chuť díky marinádě.
Základní ingredience na steakovou marinádu
Nejlepší marinády vyvažují tuky, kyseliny, sůl, cukr a aromatické látky, aby maso získalo intenzivní chuť.
Zde jsou klíčové ingredience v našem dokonale vyváženém receptu na steakovou marinádu:
- Olivový olej : Protože většina marinádových steaků bývá libová. Tuk, jako je olivový olej, pomáhá udržet steak vlhký a šťavnatý.
- Limetková šťáva : Citrus funguje jako kyselina, která steak zvláční a dodá mu skvělou chuť.
- Bílý vinný ocet : Tato sekundární kyselina dále pomáhá rozkládat pojivovou tkáň masa, aby bylo měkké.
- Sůl: Sůl je pro dobrou marinádu zásadní. Pomáhá zjemnit maso a zvýraznit jeho chuť a také pomáhá steaku absorbovat marinádu.
- Med : Něco sladkého vyrovná chutě marinády a pomůže masu zkaramelizovat a navenek bude chutnat.
Nejlepší steaková marináda
Zde na příkladu je recept na chimichurri je plný chutí koriandru, limetky, chilských kousků a spousty koření. I když jsme se rozhodli připravit tri-tip steak na grilu, klidně použijte jakýkoli steak, který chcete.