7 vychytaných receptů na pečené brambory

Brambory mají mnoho kladů: jsou snadné na přípravu, můžete krásně zužitkovat zbytky z lednice a také jsou při správném složení skvělé při dietě. Koukněte na našich 7 nejlepších receptů. U nás doma vyhrál recept číslo 3. :)

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Pečené brambory s rajčaty a ricottou

Potřebujeme

  • 2 velké brambory
  • Olivový olej
  • Cherry rajčátka
  • 1 hrníček ricotty
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvý tymián

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Potřete brambory olivovým olejem, dejte na plech a pečte v troubě, dokud nebudou měkké.
  3. Cherry rajčátka nakrájejte na poloviny a vyskládejte je na pečící papír na dalším plechu.
  4. Pokapejte rajčátka olejem, osolte a opepřete.
  5. Asi 15 minut před tím, než se Vám dopečou brambory, přidejte plech s rajčátky do trouby.
  6. Brambory po upečení rozřízněte křížem, posypte ricottou, přidejte rajčátka a tymián.

Pečené brambory s žampiony a karamelizovanou cibulkou

Potřebujeme

  • 4 větší pečené brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 450 gramů žampionů
  • 200ml červeného vína
  • 80ml balzamikového octa
  • špetka cukru
  • necelá lžička kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky petrželové natě
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • strouhaná gorgonzola
  • pažitka

Postup

  1. Cibuli a žampiony nakrájejte na plátky.
  2. Smíchejte víno, ocet, cukr, škrob a pořádně promíchejte.
  3. Rozpalte olej na pánvi (nejlépe litinové) a přidejte cibuli.
  4. Za občasného míchání ohřívejte 15 až 20 minut, dokud cibule nezhnědne.
  5. Přidejte prolisovaný česnek a houby.
  6. Přidejte směs vína a octa a přiveďte k varu.
  7. Jakmile směs zhoustne, přidejte petrželku, sůl a pepř.
  8. Směsí pokryjte vršek pečené brambory rozříznuté křížem.
  9. Posypte sýrem a ozdobte pažitkou.

Pečené brambory se zeleninou a uzeným masem

Potřebujeme

  • 6 středně velkých brambor
  • olivový olej
  • 2 uzené klobásy
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 1 hrneček nakrájených hub (žampiony)
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 na proužky nakrájená paprika
  • 1 na proužky nakrájená cuketa
  • 1 plechovka nakládaných rajčat
  • špetka sušeného kopru
  • sůl a pepř

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C.
  2. Potřete brambory olivovým olejem, propíchněte brambory vidličkou a dejte péct přibližně na hodinu.
  3. Ve velké pánve rozpalte olej a přidejte nakrájenou uzeninu a cibuli a opékejte, až začne cibule lehce hnědnout.
  4. Přidejte houby, česnek, papriku, cuketu a opékejte do hněda (asi tak 2 minuty).
  5. Přidejte rajčata i s trochou šťávy, kopr, sůl a pepř. Ohřívejte další dvě minut a následně sundejte z ohně.
  6. Hotové brambory rozřízněte podélně a vidličkou lehce načechrejte jejich vnitřek. Pokapejte lehce olejem a přidejte sůl a pepř.
  7. Směsí zeleniny s masem přikryjte vršek brambory.

Dvakrát pečené brambory s krémem z kešu oříšků

Potřebujeme

  • 2 velké sladké brambory (batáty)
  • 1 hrníček kešu oříšků (namočených ve vodě alespoň na 1 hodinu)
  • 1/2 hrníčku vanilkového mandlového mléka (nebo mandlového mléka, do kterého přidáte vanilkový extrakt)
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • hnědý cukr
  • 1 lžíce olivového oleje
  • lístky čerstvé šalvěje

 Postup

  1. Omyjte brambory a propíchněte jejich povrch špičkou nože.
  2. Obalte je do alobalu a pečte v troubě na 180 °C po dobu 90 minut.
  3. Podélně rozřízněte a opatrně vydlabejte vnitřek (který si nechte stranou v míse), aby šlupka zůstala nepoškozená.
  4. Slijte vodu z kešu a rozmixujte je.
  5. Přidejte mandlové mléko, med, skořici a muškátový oříšek a mixujte, dokud ze směsi nevznikne krém.
  6. Smíchejte krém s dužinou brambor, kterou jste vydlabali během kroku číslo 3.
  7. Směs ochutnejte a přidejte sůl a pepř.
  8. Opatrně vložte směs zpět do vydlabaných brambor.
  9. Posypte cukrem a vložte do rozpálené trouby asi na 10 minut, až se začne vršek zbarvovat do hněda.
  10. Mezitím si na rozpáleném oleji opečte lístky šalvěje (max 5 minut)
  11. Vyndejte brambory z trouby a posypte lístky.

Pečené brambory s brokolicí a sýrem

Potřebujeme

  • 4 velké sladké brambory
  • 1 brokolici
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetka chilli koření
  • 1/2kg vařených bílých fazolí
  • 3/4 hrnečku vody
  • 1 hrníček nastrouhaného tvrdého sýru (nejlepší je čedar)
  • špetka soli

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 250 °C.
  2. Propíchněte brambory vidličkou a pečte v troubě přibližně 45 minut.
  3. Na větší pánvi rozehřejte olej a přidejte prolisovaný česnek a po chvilce i nakrájenou brokolici, koření a sůl. Ohřívejte přibližně pět minut.
  4. Uvařené fazole rozmixujte s vodou a sýrem. Okořeňte podle chuti, přidejte brokolici a trochu sýru.
  5. Z upečených brambor vyjměte trochu dužiny a nahraďte ji směsí, posypejte zbylým sýrem.
  6. Vraťte brambory do trouby a vyndejte, až se sýr rozpustí.

Pečené brambory inspirované indickou kuchyní

Potřebujeme

  • 2 velké brambory
  • 1/2 cibule, nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 lžičky curry koření
  • 1 a 1/2 lžičky drceného zázvoru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • olivový olej
  • 1/4 hrnečku čerstvého koriandru
  • 3/4 hrnečku vařeného hrášku
  • 3 lžíce másla
  • bílý jogurt

Postup

  1. Omyjte brambory a propíchněte je vidličkou.
  2. Vložte brambory do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně hodinu.
  3. Na rozpáleném oleji zpěňte cibuli. Přidejte curry, zázvor a semínka a ohřívejte asi 5 minut.
  4. Vyndejte brambory z trouby a podélně je rozřízněte, vydlabejte vnitřek.
  5. Dužinu smíchejte s cibulovou směsí. Přidejte máslo, koriandr, hrášek, sůl a pepř.
  6. Vyplňte směsí bramborové slupky a ozdobte bílým jogurtem.

Pečené brambory s olivami a sušenými rajčaty

Potřebujeme

  • 2 středně velké sladké brambory
  • 60g sýru feta
  • 30g nakrájených černých oliv
  • 25g nakrájených sušených rajčat
  • 1/4 hrnečku čerstvé petržele
  • 1/2 lžičky oregána
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Propíchněte brambory několikrát vidličkou a vložte do trouby přibližně na 45 až 60 minut.
  3. V míse smíchejte rozdrobený sýr, olivy, rajčata a koření.
  4. Rozkrojte hotové brambory podélně a navršte na ně směs se sýrem.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Slané mrkvové sušenky

Čokoládovo-banánový fondán

Kuřecí prsa s houbami a dijonskou omáčkou

Ovesné kuličky s kokosem

Letní jahodový nepečený dort

Velikonoční beránek bez lepku

Vejce s kaviárovou pěnou

Zdravá slaná čokoláda bez cukru s mandlemi smíchaná do 5 minut

Celozrnné špagety se zeleninou a ricottou

Zdravé energetické tyčinky jen ze 3 ingrediencí

Treska tažená ve vakuu s teplým salátem z čočky beluga

Rychlé fazolové lusky na zázvoru