Recept na domácí bezový sirup

Mnozí z vás si určitě vzpomínají na to, jak babičky dělaly úžasné limonády z domácího bezového sirupu. Dnes si ukážeme, jak takovou domácí lahůdku připravit tak, aby byl sirup plný vitamínů a samozřejmě bez konzervantů. Bezový sirup skvěle osladí čaj a nahradí umělé šťávy z obchodu. :)

Gabriela

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Potřebujete

  • 35 – 40 květů bezu (nesbírejte u silnic ani ve městě)
  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru (určitě sáhněte po nějakém zdravějším, než je bílý krystal)
  • 4 citrony

Kdy sbírat květy bezu?

Květy bezu je nejlepší sbírat během jara v květnu a v červnu, kdy jsou největší, mladé a obsahují hodně pylu. Ideální čas je hned ráno během slunečných dní, protože tehdy jsou květy na pyl nejbohatší.

Recept na domácí bezový sirup

Postup

Krok 1

Nasbírané květy zpracujte ještě v ten den, kdy je sklidíte. Květy je potřeba zbavit jejich dřevnatých částí a broučků (nejlépe krátce properte ve vodě).

Recept na domácí bezový sirup

Krok 2

Recept na domácí bezový sirup

Vložte květy do hrnce a zalijte převařenou vychlazenou vodou. Následně přidejte citron, který si nakrájejte na kolečka. Také můžete použít jen vymačkanou citronovou šťávu místo celého citrónu. 

Takto vyrobenou směs nechte odstát jeden až dva dny, dokud nezíská krásnou zlatou barvu.

Recept na domácí bezový sirup

Krok 3

Nyní je potřeba směs scedit tak, aby šťáva neobsahovala žádné stopy po květech. Použít můžete cedník nebo čistou utěrku/plátno. Zlatavou tekutinu zahřejte na 50 °C a za stálého míchání přidávejte cukr. Sirup je hotový ve chvíli, kdy je všechen cukr zcela rozpuštěný a tekutina získá hustší konzistenci.

Recept na domácí bezový sirup
Recept na domácí bezový sirup

krok 4

Pokud chcete sirup déle skladovat, může jej ještě převařit. My doporučujeme rychleji spotřebovat, jelikož během varu ztratí sirup většinu vitamínů. Horký sirup vlijte do předem vyhřátých a zejména pořádně umytých lahví. Skladujte na chladném tmavém místě.

Recept na domácí bezový sirup
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Schwarzwaldské závitky s avokádem

Citronové kokosovo-mandlové kuličky bez cukru

Video: Crème brûlée – cheesecake s malinami

Nadýchané sýrové koláčky s jogurtem do 20 minut

Grilovaný seitan s pečenou zeleninou

Jemné kokosové pralinky obalené v hořké čokoládě

Pražená cizrna se skořicí a cukrem

Krémová hrášková polévka za 15 minut

Sladkokyselé kuře v těstíčku

Tabbouleh

Třímlékový dort

Čočková polévka s máslovou zeleninou