fbpx

Recept na domácí bezový sirup

Mnozí z vás si určitě vzpomínají na to, jak babičky dělaly úžasné limonády z domácího bezového sirupu. Dnes si ukážeme, jak takovou domácí lahůdku připravit tak, aby byl sirup plný vitamínů a samozřejmě bez konzervantů. Bezový sirup skvěle osladí čaj a nahradí umělé šťávy z obchodu. :)

Návod na domácí bezový sirup

Potřebujete

  • 35 – 40 květů bezu (nesbírejte u silnic ani ve městě)
  • 2 litry vody
  • 1 kg cukru (určitě sáhněte po nějakém zdravějším, než je bílý krystal)
  • 4 citrony

Kdy sbírat květy bezu?

Květy bezu je nejlepší sbírat během jara v květnu a v červnu, kdy jsou největší, mladé a obsahují hodně pylu. Ideální čas je hned ráno během slunečných dní, protože tehdy jsou květy na pyl nejbohatší.

DSC9799

Postup

Krok 1

Nasbírané květy zpracujte ještě v ten den, kdy je sklidíte. Květy je potřeba zbavit jejich dřevnatých částí a broučků (nejlépe krátce properte ve vodě).

DSC9805

Krok 2

Vložte květy do hrnce a zalijte převařenou vychlazenou vodou. Následně přidejte citron, který si nakrájejte na kolečka. Také můžete použít jen vymačkanou citronovou šťávu místo celého citrónu. DSC9809

Takto vyrobenou směs nechte odstát jeden až dva dny, dokud nezíská krásnou zlatou barvu.

DSC9818

Krok 3

Nyní je potřeba směs scedit tak, aby šťáva neobsahovala žádné stopy po květech. Použít můžete cedník nebo čistou utěrku/plátno. Zlatavou tekutinu zahřejte na 50 °C a za stálého míchání přidávejte cukr. Sirup je hotový ve chvíli, kdy je všechen cukr zcela rozpuštěný a tekutina získá hustší konzistenci.

DSC9822DSC9829

krok 4

Pokud chcete sirup déle skladovat, může jej ještě převařit. My doporučujeme rychleji spotřebovat, jelikož během varu ztratí sirup většinu vitamínů. Horký sirup vlijte do předem vyhřátých a zejména pořádně umytých lahví. Skladujte na chladném tmavém místě.

DSC9838

Mohlo by vás zajímat: domácí sirup, Nápoje, Pro začátečníky, Veganské

Zdroj: georgiapellegrini.com

Hodnocení a komentáře

vondalka

vondalka 26. 5. 2018

Jak dlouho se asi dá sirup skladovat? 🙂

Odpovědět

Redakce

Redakce 30. 5. 2018

Ahoj Vondalko, těžko říci jak dlouho vydrží, protože cukr v takovém množství nefunguje jako konzervant. Tak jako tak bychom doporučili sirup skladovat v ledničce, kde vydrží minimálně měsíc a do té doby ho pravděpodobně vypijete. Netroufneme si tedy tvrdit, že jej můžete skladovat v rámci měsíců nebo roku, ač by to byl krásný dárek kdyby vydržel …

Odpovědět

pro přidání komentáře