Cuketové placičky s parmezánem
Ingredience
- 700 g nastrouhaných cuket
- lžičku soli
- 1/4 hrnku hladké mouky (nemáme vyzkoušeno, ale můžete zkusit nahradit kukuřičnou strouhankou nebo polentou)
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 1 větší vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Nejprve si oloupejte a nastrouhejte cukety. Dejte je do velkého cedníku a osolte lžičkou soli, tak aby pustily vodu. Po 15 minutách cukety vymačkejte, aby pustily většinu vody a osušte je utěrkou.
- Osušené nastrouhané cukety dejte do velké mísy a smíchejte se všemi ostatními surovinami.
- Placky opékejte na rozehřáté pánvi nasucho z obou stran dozlatova. Aby byly stejně velké a hezky tvarované. můžete použít lívanečník.
- Hotové placičky chutnají horké i studené, doporučujeme je podávat s kysanou smetanou.
Placičky jsou velmi snadné a hotové během chvilky. Celý recept si můžete přečíst zde.
Pizza Margherita z těsta bez mouky
Ingredience
Květákové těsto
- 1 střední květák (cca 750g)
- 100 g mletých mandlí
- 2 vajíčka
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl a mletý černý pepř
Na pizzu
- 4 lžičky rajčatového protlaku
- 3 až 4 cherry rajčátka, nakrájená
- 130 g Mozzarelly , nakrájené na plátky
- čerstvá bazalka nebo petržel, nasekané
- mletý černý pepř
Vyzkoušejte květákové těsto které je bez lepku, takřka bez kalorií a chutná naprosto báječně. Celý recept si můžete přečíst zde.
Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou
Ingredience
- 180 g celozrnných špaget
- 1 velké avokádo, bez pecky a oloupané
- 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 stroužek česneku, nadrcený
- 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 lžičky soli
- špetka mletého pepře
Postup
- Přiveďte vodu k varu, osolte a uvařte špagety.
- Do mixéru vložte nakrájené avokádo, česnek, citrónovou šťávu, sůl, pepř a rozmixujte dohladka.
- Přesypte uvařené špagety do velké mísy, polijte omáčkou a dobře promíchejte. Přidejte pepř a sůl dle chuti a podávejte.
Výtečná večeře, která dobře zasytí a je plná vitamínů. Celý recept si můžete prohlédnou zde.
Zapečený květák s česnekem a parmezánem
Ingredience
- 1 středně velký květák
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 lžička červené mleté papriky
- špetka soli
Postup
- Květák v celku vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte květák, dokud nezačne měknout, ale nesmí být úplně uvařený. Nechte jej okapat, popřípadě jej osušte.
- Smíchejte olivový olej se rozdrceným stroužkem česneku a touto směsí celý květák potřete. Pokud chcete použít i další koření, přidejte jej teď. Poté jej posypte parmezánem a mletou paprikou.
- Předehřejte si troubu na 180 °C, květák položte na plech (popř. dortovou formu) vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova přibližně 50 až 60 minut.
Celý recept na tuto výbornou a mírně pikantní večeři si můžete přečíst zde.
Lehký kuřecí salát s řeckým jogurtem, hrozny a ořechy
Ingredience
- 2 ks kuřecích prsou
- 1 hrnek červených hroznů bez pecek, rozkrojených na poloviny
- 3 lžíce bílého řeckého jogurtu
- špetka soli
- špetka černého mletého pepře
- 4 hrnky čerstvého baby špenátu
- 2 lžíce pekanových nebo vlašských ořechů
- 1 nať řapíkatého celeru, jemně pokrájená
Postup
- Přiveďte k varu vodu v menším hrnci, poté do něj vložte kuřecí prsa a vařte na mírném ohni přibližně 15 minut. Vyndejte kuřecí z vody a nechte 5 minut odpočívat. Poté kuře nakrájejte na větší kusy a dejte do lednice zchladnout.
- Vyndejte kuřecí kousky z lednice a přidejte k nim jogurt, hrozny, celerovou nať a špetku soli a pepře. Promíchejte.
- Na jednotlivé talíře rozdělte baby špenát, na něj rozložte salát s kuřetem a ozdobte pekanovými ořechy.
Pokud se hledáte zdravou večeři a přitom si chcete opravdu pochutnat, sáhněte po tomto receptu. Celý si jej můžete přečíst zde.
Cuketové nudličky se sýrovou omáčkou a bylinkami
Ingredience
- 45 g másla
- 3 střední cukety, nakrájené na tenké nudličky na spiralizéru nebo ručně
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 1/2 hrnku mléka
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregána
- 1/4 hrnku 12% smetany
- 1/4 hrnku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
Postup
- Rozpusťte 15 g másla v rendlíku, přidejte nakrájené cukety a vařte doměkka, přibližně 3 až 5 minut. Dejte cuketu prozatím bokem.
- V rendlíku rozpusťte zbývající máslo, přidejte česnek a nechte 1 až 2 restovat. Vmíchejte mouku a minutu nechte vařit.
- Postupně přilijte mléko, přisypte tymián a oregáno. Nechte chvilku probublávat (2 minuty), poté přilijte smetanu a přisypte parmazán. Vařte do zhoustnutí a poté osolte a opepřete dle chuti.
- Vmíchejte odloženou cuketu, aby se obalila omáčkou.
- Ihned servírujte ozdobené troškou petrželky.
Vyzkoušejte odlehčenou variantu klasických těstovin. Tyto „nudličky“ nemusíte ani vařit, jelikož jsou z čerstvých cuket. Celý recept najdete zde.
Dietní salát s jablkem, mrkví a čerstvou bazalkou
Ingredience
- 2 hrnky strouhaného červeného zelí
- 2 hrnky strouhaných mrkví
- 1 velké jablko, zbavené jadřince a nakrájené na plátky
- 1 hrnek čerstvých bazalkových listů
- 1/3 hrnku slunečnicových semínek, loupaných
- 1/4 hrnku italského dresinku
- sůl a pepř na ochucení
Postup
- Ve velké míse smíchejte zelí, mrkev a jablka. Přilijte italský dresing a promíchejte.
- Osolte a opepřete dle chuti a dejte do lednice. Před podáváním posypejte čerstvými bazalkovými lístky a slunečnicovými semínky.
Expresní odlehčená večeře, či zdravá příloha například k masu. Celý recept najdete zde.
Květákové rizoto – žádná rýže, minimum sacharidů
Ingredience
- 1 středně velký květák, omytý
- 1 lžička sezamového oleje (můžete nahradit např. olivovým)
- 2 vaječné bílky
- 1 velké vejce
- špetka soli
- olej na smažení
- 1/2 malé jemně nakrájené cibule
- 1/2 hrnku mraženého hrášku a mrkví (můžete nahradit čerstvou)
- 2 stroužky drceného česneku
- 5 jarních cibulek
- 3 lžičky sojové omáčky
Postup
- Očistěte květák a nakrájejte ho na malé růžičky. Ty pak postupně rozmixujte, dokud nemá květák texturu rýže nebo kuskusu. Dejte pozor, ať květák nepřemixujete.
- V malé míse smíchejte vejce a bílky. Osolte.
- Na středním plameni zahřejte pánev a nalijte na ni trošku oleje na smažení. Přidejte vaječnou směs a míchejte, dokud nejsou vajíčka hotová. Poté odstavte z plamene.
- Na pánvi smíchejte sezamový olej, cibuli, jarní cibulku, hrášek, mrkve a česnek. Smažte asi 3 minuty, dokud není vše změklé.
- Zvyšte plamen na středně velký a na pánev do zeleniny přidejte květákovou rýži. Polijte sojovou omáčkou a nechte celou směs osmahnout za občasného míchání. Míchejte asi 5 minut, dokud není květák jemně křupavý zvenku, ale měkký zevnitř.
- Přidejte do směsi hotová vejce a promíchejte.
Vynikající lehké jídlo plné zeleniny. V tomto lehkém pokrmu nahradí jinak výživnou rýži květák, takže se jedná o velmi dietní pokrm. Celý recept si můžete přečíst zde.
Rychlý kuřecí salát s česnekem a žampiony
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule – podélně nakrájená
- 2 stroužky česneku – pokrájené
- špetka červené papriky
- 1/2 středně velkého zelí
- 5 žampionů, nakrájených na plátky
- menší červená paprika, nakrájená
- 1/4 lžičky mořské soli
- 2-3 lžičky sojové omáčky
- 1 lžička bílého vína
- 1 lžičky sušeného česneku
- špetka mletého pepře
- 2 vykostěná kuřecí prsa, nakrájená na kousky
Postup
- Kuřecí prsa orestujte na pánvi dozlatova.
- Umyjte a nakrájejte zelí na malé kousky.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a zvolna orestujte cibuli a česnek.
- Poté přidejte zelí, žampiony, papriku, sůl a za stálého míchání nechte vařit přibližně 5 minut.
- Přidejte dvě lžičky sojové omáčky,víno, sušený česnek, červenou papriku a pepř. Nakonec přidejte kuřecí kousky.
- Ještě 5 minut restujte, poté vypněte a ihned servírujte.
Když se vám nechce zbytečně stát u plotny a přesto chcete něco dobrého a výživného, vyzkoušejte tento recept na kuřecí zelný salát s česnekem a žampiony. Celý recept si můžete přečíst zde.
Cuketové kapsičky se sýrovo masovou náplní
Ingredience
- cuketa
- 85 g vařeného kuřete nebo ryby
- 1/8 hrnku ricotty nebo jiného tvarohového sýra
- 1/8 hrnku mozzarelly
- 1 lžička sušené bazalky
- parmezán na posypání
Můžete použít jakékoliv vaše oblíbené sýry.
Postup
- Pomocí škrabky na brambory nakrájejte cuketu na tenké dlouhé plátky.
- Kuře, sýry a bazalku smíchejte v mixeru. Pokud je potřeba na spojení, přideje trošku olivového oleje.
- Dva plátky cukety položte do kříže. Pokud máte plátky příliš tenké, použijte dvě vrstvy, tedy celkem 4 plátky,
- Přiměřené množství namixované náplně dejte doprostřed kříže.
- Pomocí cuketových plátků vše zabalte do úhledného balíčku, kapsičky.
- Kapsičky vyskládejte na dno zapékací misky, pokapejte olivovým olejem a posypejte parmezánem.
- Pečte při 220 °C asi 15 minut.
- Před podáváním případně posypejte jednotlivé porce parmezánem.
Dietní zapékané cuketové kapsičky obsahují sýrovo masovou náplň a jsou tak výživným a lehkým chodem. Celý recept si můžete přečíst zde.