
Těsto
Ostatní ingredience:
Ingredience vložíme do pekárny v následujícím pořadí: voda, jablečný ocet, olivový olej, cukr, sůl, chlebová a žitná mouka, kmín. Do mouky uděláme důlek a nasypeme sušené droždí a zahrneme.
Pokud budeme chléb v pekárně i péci, nastavíme program základní chléb a zapneme.
Po upečení vyndáme chléb na mřížku a nechám vychladnout.
Pokud budete v pekárně dělat jen těsto a péct chleba v troubě tak, jak to dělám já :-), zapneme pekárnu na program těsto a necháme těsto vymísit a vykynout.
Mezitím, než nám těsto vykyne, vymažeme si zapékací mísu/formu sádlem a vysypeme hladkou moukou.
Když je těsto vykynuté, vyndáme ho z pekárny a prohněteme. Těsto přendáme do zapékací mísy, posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a vložíme do ní nádobu s vodou.
Když nám těsto vykynulo, nařízneme ho nahoře do tvaru křížku nebo hvězdičky a kolem dokola uděláme pár zářezů.
Dáme do trouby péct. Po asi 20 minutách teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme ještě asi 45 min.
Chléb je hotov, když je kůrka tmavě hnědá a poklepání na chléb zní dutě.
Po vyndání chléb potřete studenou vodou, kůrka bude krásně křupavá.
Nechte vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť :-)