Domácí chléb – jako Šumava

Dlouho jsem hledala dobrý recept na domácí chléb, nakonec našla jeden vynikající a jiný už nedělám... :-)

Pavla M.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 340 ml vody
  • 1 a 1/4 lžíce jablečného octa
  • 2 a 1/4 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/4 lžičky cukru
  • 2 a 1/4 lžičky soli
  • 330 g chlebové mouky
  • 160 g žitné mouky
  • 3/4 lžíce kmínu
  • 1 a 1/4 lžičky sušeného droždí

Ostatní ingredience:

  • voda
  • sádlo
  • hladká mouka

Postup

1

Ingredience vložíme do pekárny v následujícím pořadí: voda, jablečný ocet, olivový olej, cukr, sůl, chlebová a žitná mouka, kmín. Do mouky uděláme důlek a nasypeme sušené droždí a zahrneme.

2

Pokud budeme chléb v pekárně i péci, nastavíme program základní chléb a zapneme.
Po upečení vyndáme chléb na mřížku a nechám vychladnout.
Pokud budete v pekárně dělat jen těsto a péct chleba v troubě tak, jak to dělám já :-), zapneme pekárnu na program těsto a necháme těsto vymísit a vykynout.
Mezitím, než nám těsto vykyne, vymažeme si zapékací mísu/formu sádlem a vysypeme hladkou moukou.

3

Když je těsto vykynuté, vyndáme ho z pekárny a prohněteme. Těsto přendáme do zapékací mísy, posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a vložíme do ní nádobu s vodou.

4

Když nám těsto vykynulo, nařízneme ho nahoře do tvaru křížku nebo hvězdičky a kolem dokola uděláme pár zářezů.
Dáme do trouby péct. Po asi 20 minutách teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme ještě asi 45 min.
Chléb je hotov, když je kůrka tmavě hnědá a poklepání na chléb zní dutě.

5

Po vyndání chléb potřete studenou vodou, kůrka bude krásně křupavá.
Nechte vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť :-)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nejjemnější sušenky s lískovými oříšky

Trhanec se skořicí

Míchaná vejce po francouzsku

Borůvková ovesná kaše

Rychlý a výživný fazolový salát s tuňákem a červenou cibulí

Veganské dýňové risotto s lesními houbami

Paprikový salátek tří barev s lososem

Rychlé knedlíčky plněné džemem

Nadýchané domácí donuty bez smažení

Perník | rychlý recept | bezlepkový a veganský

Bulgur s grilovaným lilkem a paprikou

Pikantní kuřecí prso s nivou a brokolicí