Oháňka:
Polenta:
Nejdříve si připravíme polentovou kaši – dle návodu na obalu, nicméně já dávám vždy na jeden díl polenty dva díly vody. Do vroucí osolené vody za stálého míchání sypte polentu. Až vznikne hustá kaše, která se začne oddělovat od hrnce, máte hotovo.
Vmíchejte máslo, parmazán a nasekaný rozmarýn. Plech nebo nízkou formu si vyložte pečícím papírem a kaši do ní rozprostřete. Nechte minimálně 2 hodiny chladit. Tento plát lze připravit i den dopředu.
Konečná fáze je jednoduchá, před servírováním ji nakrájejte a na pár kapkách oleje ji ogrilujte na pánvi.
Oháňku poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji, poté vyjměte z hrnce. Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu. Zarestujte protlak, přidejte prolisovaný česnek, koření a zalijte vodou (případně vývarem, ale mám vyzkoušeno, že chuť z masa je skutečně silná, a tak vývar nedávám). Maso vložte zpátky a nechte péct v troubě cca při 170 asi 3 hodiny. Řiďte se měkkostí masa, jakmile odpadává od kosti, máte hotovo.
Podávejte s grilovanou polentou.