Hovězí oháňka s grilovanou polentou

Tento nápad vznikl v sobotu, zcela nevinně. Odpoledne mě přepadla mlsná a taky tvořivá… takže o nedělním obědu bylo hbitě rozhodnuto. Na množství zeleniny, které zde uvádím, postačí 4 špalíčky oháňky, přibližně tedy 0,75kg.

Tyna

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Oháňka:

  • hovězí oháňka (rozsekaná na špalíčky)
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • ¼ celeru bulvy
  • 1 petržel
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rajčatový protlak
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • olivový olej
  • trocha hladké mouky
  • pepř, sůl

Polenta:

  • 250g kukuřičné polenty
  • 70g parmazánu
  • 30g másla
  • větvička rozmarýnu
  • sůl
  • olivový olej

Postup

1

Nejdříve si připravíme polentovou kaši – dle návodu na obalu, nicméně já dávám vždy na jeden díl polenty dva díly vody. Do vroucí osolené vody za stálého míchání sypte polentu. Až vznikne hustá kaše, která se začne oddělovat od hrnce, máte hotovo.

2

Vmíchejte máslo, parmazán a nasekaný rozmarýn. Plech nebo nízkou formu si vyložte pečícím papírem a kaši do ní rozprostřete. Nechte minimálně 2 hodiny chladit. Tento plát lze připravit i den dopředu.

3

Konečná fáze je jednoduchá, před servírováním ji nakrájejte a na pár kapkách oleje ji ogrilujte na pánvi.

4

Oháňku poprašte hladkou moukou a zprudka opečte na oleji, poté vyjměte z hrnce. Na výpeku opečte cibuli a kořenovou zeleninu. Zarestujte protlak, přidejte prolisovaný česnek, koření a zalijte vodou (případně vývarem, ale mám vyzkoušeno, že chuť z masa je skutečně silná, a tak vývar nedávám). Maso vložte zpátky a nechte péct v troubě cca při 170 asi 3 hodiny. Řiďte se měkkostí masa, jakmile odpadává od kosti, máte hotovo.

Poznámka

Podávejte s grilovanou polentou.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Špagety se sušenými rajčaty, černými olivami a bazalkou

Lahodný veganský falafel

Dýnovy džus

Tuňáková pomazánka z ricotty

Cuketa zapečená se sýrem feta

Horké jablko s kardamonem, skořicí a hřebíčkem

Mandlové cupcakes s vanilkovým krémem

Dýňové kobližky s javorovým sirupem

Italský koktejl spritz

Mandlové perníčky s rumem

Recept na poctivé domácí těstoviny bez speciálního vybavení

Vepřová žebírka s omáčkou z vinné želatiny