fbpx

Tres leches cupcakes

Nelekejte se cizího názvu, hnedka vysvětlím :). Tres leches cake pochází z Latinské ameriky a v překladu znamená dort ze tří druhů mléka – tres leches. Dort jsem poprvé ochutnala v USA a naprosto mě uchvátil. Je krásně mokrý (korpus je nasáklý mlékem). V dortu jsou použity opravdu tři druhy mléka a to – slazené kondenzované, neslazené kondenzované mléko a smetana. Tak se pusťme do toho!

Tres leches cupcakes

Ingredience na 10 porcí

 

Je důležité mít všechny ingredience pokojové teploty!

Ingredience

 

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 115 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 větší vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 hrnku mléka

 

Tres leches mix

 

  • 250 ml neslazeného kondenzovaného mléka (hrnek)
  • 150 ml Salka (slazeného kondenzovaného mléka), (lehce přes  1/2 hrnku)
  • 150 ml smetany 31 % (lehce přes 1/2 hrnku)

 

Smetanový krém

  • 2 hrnky smetany ke šlehání (2krát 250 ml)
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g mascarpone
  • 1/2 hrnku cukru krupice

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Připravte si dortovou formu (vymažte máslem a vysypte hrubou moukou či krupicí), případně si nachystejte košíčky na muffiny – jako já. Troubu zapněte na 180 stupňů.

2

V jedné míse smíchejte mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva a dejte stranou.

3

V druhé míse si ušleháme máslo s cukrem do hladka (cca 2 minuty). Začneme přidávat vejce jedno po druhém a vždy dobře promixujeme. Pak přidáme vanilkový extrakt a mléko.

4

Na závěr přisypeme moučnou směs a krátce promícháme, aby se suroviny spojily (nepřešlhat).

5

Nalijte do formy či do košíčků na muffiny (zhruba do 3/4) a pečte cca 20 minut na 180 stupňů. Muffiny vytáhnětě, až budou hezky zlatavé a po vpíchnutí špejle dovnitř muffinu ji vytáhnete čistou (těsto se nenalepí na špejli).

6

Zatímco se muffiny budou péct, připravte si Tres leches mix. Jednoduše smícháním a prošleháním tří uvedených ingrediencí – směs bude lehce řidší.

7

Smetanový krém připravíte opět smícháním všech uvedených surovin do hustšího krému, který drží tvar.

8

Upečený korpus či muffiny si propícháme vidličkou (opravdu hodně) a poté korpus zalijeme Tres leches mixem, aby se hezky nasáknul.

Tres leches cupcakes
9

Na závěr muffiny ozdobíme smetanovým krémem pomocí zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou. Kdo chce, může posypat skořicí. Dáme do lednice vychladit a podáváme na druhý den, kdy bude korpus hezky nasáklý.

Tres leches cupcakes

Poznámka

Uričtě dejte dole do komentářů vědět, jak se vám dortík/cupcaky podařily a jak vám chutnaly. Jsem zvědavá :). Hezký den, Jitka

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře