Dýňový falafel
Mám tady dneska tip na úžasnou veganskou dobrotu! Hodí se k salátu, pečeným bramborám nebo třeba do tortill. Jde navíc o zdravou variantu, protože tento nesmažíte v oleji, jak to u běžného falafelu bývá, ale stačí ho upéct nasucho v troubě a nepřidávám ani mouku, takž je navíc bezlepkový. Pojďme na recept!

Ingredience na 10 porcí
Suroviny na cca 12 placiček:
- 1 menší máslová dýně
- 1 plechovka cizrny (400 g)
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky drceného koriandru
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- špetka soli
- špetka pepře
- lžíce citronové šťávy
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Dýni oloupeme, vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme péct s trochou olivového oleje na 180 °C na cca 20 minut. V průběhu pečení dýni obracíme, aby se nepřipekla.
Cizrnu, ať je z plechovky či vařená, slijeme a rozmixujeme s lžící olivového oleje. Nemusí být rozmixována úplně dohladka. Přidáme k ní pečenou dýni, rozmačkáme ji vidličkou, přidáme veškeré koření, prolisovaný česnek a citronovou šťávu a vše zamícháme. Vzniklou hmotu dáme na hodinu chladit do lednice.

Z vychladlé směsi tvoříme placičky, které skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C asi 20 minut. V polovině pečení placičky otočíme.
K falafelu se hodí jogurtový dip s koriandrem nebo tahini.

Mohlo by vás zajímat:
Dýně