Pikantní brokolice s arašídovou omáčkou

Ačkoliv to může znít a vypadat podivně, výsledný pokrm je velmi dobrý a v ústech máte úplný koncert různých chutí a textur. Ochutnáte měkkou, ale ne rozvařenou brokolici, teplou, ale křupavou a šťavnatou papriku a svěží cibulku s trochou chilli a k tomu mírně nasládlý a navinulý dip z arašídového másla.

Koncept DoGa

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience


Na 1 porci

  • 1 malá brokolice – nakrájená na jednotlivé růžičky
  • 1 malá červená paprika – na kostky
  • půl svazku jarní cibulky – na hrubo
  • 1 větší stroužek česneku – na drobno
  • špetka soli
  • špetka chilli vloček
  • 1 lžíce arašídového oleje


Na zálivku

  • 1,5 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce vody
  • 1,5 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička sojové omáčky – ideálně s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžíce arašídového oleje

Postup

1

Všechny suroviny si připravím na linku a odměřím jejich množství.
Do dřezu si nachystám cedník a vedle na linku mísu s ledovou vodou.

2

Ve velikém hrnci dám vařit vodu se špetkou soli. Jakmile vře a intenzivně bublá, vhodím do ní brokolici a stopuju 3 minuty (pokud použiju i oloupaný stvol, vhodím nejprve ten, stopnu 3 minuty a nechám ho ve vodě a přidávám růžičky a měřím další 3 minuty). Pak okamžitě vypínám oheň a slívám vodu (opatrně, nezapomínejte pustit zároveň studenou, ať vás časem nepřekvapí roztavené potrubí), slitou brokolici okamžitě přehazuji z cedníku do ledové vody.

3

Až je brokolice zcela studená, opět sliju a nechám volně odkapávat.

4

Rozehřeju si pánev a přikápnu lžíci oleje. Do pánve nasypu papriku, chilli a česnek a prudce opékám a míchám zhruba minutu. Pak stáhnu plamen na "o trochu více než minimum" a přidám brokolici – jen aby se opět trochu prohřála. Pak oheň vypnu.

5

Všechny suroviny na zálivku odměřím do uzavíratelné sklenice a následně intenzivně protřepu. A je hotovo – servíruji. Buď takto elegantně zvlášť, nebo vše promíchám v misce, sice méně elegantní řešení, ale lépe propojená chuť :-).

Poznámka

Pro správnou přípravu brokolice je dobré si vysvětlit, co je to blanšírování – jedná se o krátkou a intenzivní tepelnou úpravu ve vroucí vodě a následné prudké zchlazení. Takto upravená zelenina změkne „al dente“ a neztratí svou svěží zelenou barvu. Krátkým ohřevem povolí tuhá vlákna a inaktivují se enzymy způsobující ztrátu barvy a šednutí. Kvůli zmíněné inaktivaci enzymů je dobré před mražením krátce blanšírovat fazolové lusky a další druhy zeleniny, která by jinak v mrazničce během skladování ztratila barvu. Kromě brokolice tento postup jistě využijete například u zmíněných fazolových lusků, nebo třeba u chřestu. Důležité je, využívat dostatečně velký hrnec, v něm mít opravdu vroucí a bublající vodu v takovém množství, aby nepřestala bublat v momentě, kdy do ní přihodíte zeleninu; případně aby chvilka kdy voda přestane bublat byla v rámci několika sekund. Po ruce byste také měli mít mísu s ledovou vodou (případně i s kostkami ledu) a cedník – k okamžitému zcezení, zchlazení v ledové vodě a další zcezení. A ještě – stvol z brokolice nevyhazujte, oloupejte okrajová tuhá vlákna a nakrájejte ho na kolečka a povařte o 3 minuty déle, než růžičky. Já bohužel tentokrát měla dutý a zcela dřevnatý stvol, tak jsem ho nevyužila.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuskus se zelenými fazolkami a baby špenátem

Špaldové taštičky s mletým masem, houbami a tofu

Křupavý losos s tatarskou omáčkou

Tymiánové brambory pečené s řepou a mrkví

Video: Asijské pečené kuřecí nudličky v sezamové omáčce s medem

Italské domácí ragú

Zapékané cuketové palačinky se šunkou, klobásou a sýrem

Celozrnné těstoviny s cherry rajčátky

Kuřecí smetanový paprikáš s rajčaty

dynove pyre

Dýňové pyré

Makové bochánky z bramborové kaše

Zapečené tortellini s ragú