Mřížkový koláč s rebarborou a jahodami

Recept na tenhle mřížkový koláč s kombinací rebarbory a jahod je neodolatelný. Tenhle koláč rozhodně řadíme mezi naše nejoblíbenější. Už jen proto, že recept můžete neustále obměňovat podle toho co máte zrovna k dispozici.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 250 g studeného másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 – 4 lžíce studené vody
  • špetka soli

Náplň

  • 300 g rebarbory
  • 300 g jahod
  • 140 g třtinového cukru
  • 2 lžíce hladké špaldové moky
  • šťáva z 1/2 citrónu

Porce: forma průměr 28 cm

Příprava: 30 minut 

Chladnutí těsta: 1 hodiny

Pečení: 40 – 45 minut

Postup

1

V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce a studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do lednice.

2

V další míse smíchejte suroviny na náplň. Cukr, 2 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte, tak aby se rebarbora i jahody obalily.

3

Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na koláč vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.

4

Ze zchladlého těsta odřízněte 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč.

5

Opatrně, za pomoci válečku, přesuňte těsto do formy a prsty zlehka vmačkejte a vytvarujte okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízněte. Na takto připravené těsto poklaďte náplň.

6

Ze zbylého těsta vyválejte plát vysoký 3 mm, ze kterého pomocí nože utvořte dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky. Ty pak následně přes sebe klaďte a provlékejte tak, abyste vytvořili mřížku.

7

Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 – 45 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nepečené kokosové kuličky s javorovým sirupem a čokoládovou polevou

Drůbeží paštika

Expresní máslové řezy s čokoládou a ořechy

Rychlé avokádové smoothie s kakaem a kokosovým olejem

Mrkvový koláč s rozinkami, zakysanou smetanou a ořechy

Jemný čokoládový krém do dortů i na zdobení

Pohankové knedlíky

Video: Jablečný cheesecake s ovesnou drobenkou

Zdravá fitness zmrzlina z jediné ingredience + 5 variant

Zapečená cuketa s brambory, slaninou a smetanou

Salát z rukoly, ředkviček a salátu little gem

Domácí Nutella z avokáda – o 62% méně kalorií, hotovo za 5 minut