Medovníkové kuličky

Karolína

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Medovníkové kuličky prostě patří k Vánocům. Medovníkové kuličky jsou lahodnou sladkostí, která spojuje jemnou chuť medu, másla a oříšků, přičemž jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže se skvěle hodí nejen jako cukroví na Vánoce, ale i jako dezert na slavnostní příležitosti nebo jen tak ke kávě.

Ingredience

  • 100 g másla
  • vajíčko
  • 75 g moučkového cukru
  • 25 g mléka
  • 60 g medu
  • 250 g hladké mouky
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky kakaa
  • špetku soli

Na krém a dokončení:

  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 140 g změklého másla
  • 35 g rumu
  • 35 g vlašských ořechů

Postup

1

Začnete s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2

Nyní začněte s přípravou těsta. V míse smíchejte pokrájené máslo, vajíčko, cukr, med a mléko a pomalu ve vodní lázni za stálého míchání metličkou zahřívejte. Zahřívejte do té doby, než směs nezíská zlatohnědou karamelovou barvu, trvá to cca 5–7 minut. V té chvíli stáhněte z plotny a přidejte najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou, kakaem a špetkou soli. Vařečkou vypracujte hladké a lepivé těsto. Nechte ho cca 15 minut odpočinout.

3

Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si velký plech. Připravené odleželé těsto vyválejte na pečicím papíru na velký obdélník, který je stejně velký či lehce menší, než je náš plech. Vyválený plát s pečicím papírem přesuňte na plech a vložte do rozpálené trouby na cca 7 minut. Raději ho sledujte, je možné, že se bude péct déle či méně. Měl by získat hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Měl by mít přesně takovou barvu, jakou má klasický medovník.

4

Upečený plát nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to okolo 10 minut. Přidejte 200g zkaramelizovaného Salka varem, rum a vyšlehejte hutný a hladký krém.

5

Těsto rozlámejte na kousky a rozmixujte na malé drobky. 60 g drobků odsypte do vedlejší misky a přidejte pomixované vlašské ořechy. Zbytek drobků přidejte do karamelového krému a promíchejte do lepivého mokrého těsta. Dejte ztuhnout do lednice na 2 hodiny. Ze ztuhlého těsta vytvarujte ručně malé kuličky a obalte je ve směsi zbylých drobků a vlašských ořechů. Dejte odpočinout do lednice na 24 hodin.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezlepkové boloňské špagety

Koláčky s lískovým oříškem

Dort „gumoví medvídci v čokoládové extázi“

Veganský pastýřčin koláč

Zeleninový hrnec

Video: Cuketové špagety Alfredo, aneb krémová smetanovo-parmezánová omáčka s kuřecími kousky

Kuřecí křidélka v medové marinádě

Vláčná banánová bábovka s jablečnou šťávou a kousky čokolády

Bramboračka s houbami

Křupavé závitky plněné jahodovým krémem

Video: Brusinková vločka z hermelínu a brusinkového listového těst

Zapečená bramborová kaše