Pokud máte rádi kulajdu, připravte si dále ocet, kopr a ztracená vejce. Pokud raději křupavé bylinky, tak šalvěj, máslo a pár kapek citronové šťávy.
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky pokrájené topinambury, žampiony, kmín, pepř, nové koření, bobkový list a několik minutek restujeme.
Poté zalijeme vroucí vodou (asi 800 ml), osolíme a pod pokličkou vaříme do měkka, tak 30 minutek.
Z vývaru odstraníme celá koření a polévku rozmixujeme na hladký krém.
Nakonec do polévky vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby přidáme sůl a pepř.
Podle chuti doladíme octem a dozdobíme koprem a ztraceným vejcem.
Nebo citronovou šťávou a na másle osmaženými lístky šalvěje se špetkou drceného kmínu.