
Na koláč o průměru 23 cm si připravte:
(použila jsem hrne o objemu 240 ml)
Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Zázvor oloupejte a na jemno nastrouhejte. V míse smíchejte melasu, cukr a olej. V jiné misce smíchejte prosátou mouku a koření.
Do hrnku s vařící vodou vsypte jedlou sodu a rychle promíchejte, soda vypění. Vodu i se sodou nalijte do melasové směsi, promíchejte a přidejte nastrouhaný zázvor. Pak vmíchejte moučnou směs a nakonec rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 50-60 minut, až je koláč hotový. Zjistíte pomocí špejle. Ke konci pečení můžete teplotu snížit na 160 stupňů.
Koláč nechte ve formě vychladnout, pak ořízněte boky formy a koláč vyjměte. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.