fbpx

Zázvorový koláč s melasou

Koláč je krásně vláčný, voňavý, chutí i vzhledem tak trochu připomíná perník. Díky zázvoru má "lehce" pálivou a štiplavou chuť, která je po něj typická. Jak už samotný název napovídá, je to zázvorový koláč, takže pokud zázvor zrovna moc nemusíte, do koláče se raději nepouštějte :)

Zázvorový koláč s melasou

Ingredience na 10 porcí

Na koláč o průměru 23 cm si připravte:

  • 100-110 g čerstvého zázvoru
  • 1 hrnek melasy
  • 1 hrnek třtinového cukru (dala jsem necelý hrnek)
  • 1 hrnek rostlinného oleje (použila jsem olivový)
  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 hrnek vařící vody
  • 2 lžičky jedlé sody 
  • 2 vejce, pokojové teploty

(použila jsem hrne o objemu 240 ml)
 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Zázvor oloupejte a na jemno nastrouhejte. V míse smíchejte melasu, cukr a olej. V jiné misce smíchejte prosátou mouku a koření.

2

Do hrnku s vařící vodou vsypte jedlou sodu a rychle promíchejte, soda vypění. Vodu i se sodou nalijte do melasové směsi, promíchejte a přidejte nastrouhaný zázvor. Pak vmíchejte moučnou směs a nakonec rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy.

Zázvorový koláč s melasou
3

Dejte péct do vyhřáté trouby na 50-60 minut, až je koláč hotový. Zjistíte pomocí špejle. Ke konci pečení můžete teplotu snížit na 160 stupňů.

4

Koláč nechte ve formě vychladnout, pak ořízněte boky formy a koláč vyjměte. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Zázvorový koláč s melasou

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře