Zázvorový koláč s melasou
Koláč je krásně vláčný, voňavý, chutí i vzhledem tak trochu připomíná perník. Díky zázvoru má "lehce" pálivou a štiplavou chuť, která je po něj typická. Jak už samotný název napovídá, je to zázvorový koláč, takže pokud zázvor zrovna moc nemusíte, do koláče se raději nepouštějte :)

Ingredience na 10 porcí
Na koláč o průměru 23 cm si připravte:
- 100-110 g čerstvého zázvoru
- 1 hrnek melasy
- 1 hrnek třtinového cukru (dala jsem necelý hrnek)
- 1 hrnek rostlinného oleje (použila jsem olivový)
- 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 hrnek vařící vody
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 vejce, pokojové teploty
(použila jsem hrne o objemu 240 ml)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Zázvor oloupejte a na jemno nastrouhejte. V míse smíchejte melasu, cukr a olej. V jiné misce smíchejte prosátou mouku a koření.
Do hrnku s vařící vodou vsypte jedlou sodu a rychle promíchejte, soda vypění. Vodu i se sodou nalijte do melasové směsi, promíchejte a přidejte nastrouhaný zázvor. Pak vmíchejte moučnou směs a nakonec rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 50-60 minut, až je koláč hotový. Zjistíte pomocí špejle. Ke konci pečení můžete teplotu snížit na 160 stupňů.
Koláč nechte ve formě vychladnout, pak ořízněte boky formy a koláč vyjměte. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře