Barevné varianty těstovin
Přírodní barvení těstovin můžete vytvořit pomocí šťávy ze špenátu nebo červené řepy.
Smíchejte mouku, vejce, olivový olej. Případně přidejte zeleninovou šťávu pro barevnou variantu. Vznikne drobivá směs. Tu důkladně prohněťte, aby vzniklo jednotné těsto. Těsto zakryjte a nechte 20 – 30 minut odpočinout.
Hrudku těsta (pokud děláme větší dávku, tak každou zvlášť) rozdělte napůl. Každou polovinu rozválejte strojkem na těstoviny, ručně nebo pomocí válečku. Rozválené těsto přeložte na třetiny a znovu rozválejte, aby vznikl tenký plát.
Nyní nudle nakrájejte. Použijte k tomu strojek na těstoviny nebo těsto posypejte moukou a naviňte na váleček. Ten pak vyndejte a těsto zmáčkněte. Nakrájejte nudle, a to buď kráječem na pizzu nebo ostrým nožem.
Nakrájené nudle pověste na sušák. Buď využijte sušák na těstoviny, nebo obyčejný na prádlo. Těstoviny začnou schnout už po několika minutách.
Těstoviny rovnou uvařte (čerstvé se vaří asi jen 6 minut) nebo je smotejte do klubíček a sušte je takto 3 – 4 hodiny. Poté je uskladněte ve sklenici při pokojové teplotě (vydrží až 4 dny) nebo je dejte zamrazit, tak vydrží až 2 měsíce.