Těsto
Krém
Mouku prosejeme, přidáme zbývající suroviny a vyšleháme metličkou hladké řídké těsto, které necháme odstát 30 minut.
Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme kakao.
Pávem potřeme trochou oleje a dobře ji nahřejeme. Na pánev nalijeme tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše. Palačinky smažíme po obou stranách, dokud se lehce nezabarví dozlatova.
Mascarpone spolu se smetanou vyšleháme do krému. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, postupně ji zvyšujeme na plnou, šleháme cca 2 minuty. Až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Ke konci šlehání přidáváme do krému po lžících javorový sirup.
Na talíř položíme světlou nebo tmavou palačinku a potřeme ji krémem. Na krém položíme další palačinku. Palačinky střídáme - světlá, tmavá a potíráme krémem a takto střídáme další vrstvy. Poslední palačinku necháme nepotřenou. Poprášíme ji moučkovým cukrem nebo kakaem a necháme vychladit v ledničce. Nejlepší je až následující den. Před podáváním můžeme ještě celý dort lehce pokapat javorovým sirupem.
1. Můžete si všimnout, že kromě sirupu není v dortu žádný cukr. Samozřejmě je možné přidat podle chuti moučkový cukr do krému (já to tak příště udělám). 2. Další možnost je, že na talíř položíte palačinku a namažete ji nejprve tenkou vrstvu marmelády. Neměla by být úplně tuhá, povolit ji můžete ve vodní lázni nebo v rendlíku s kapkou vody. 3. Pokud se rozhodnete nedělat tmavou část těsta, přidejte do těsta 10 g mouky. 4. Bez použití cukru je dort vhodný i pro starší děti. Náš 18 měsíční živočich si na kousku pěkně pochutnal :). 5. Smažit nemusíte jen na oleji, můžete použít máslo.