Palačinkový dort s krémem z mascarpone

Na tomto dortu nebylo v podstatě nic složitého. Dort je vhodný pro ty, kteří se bojí péct. Tenhle dort se totiž nepeče, tenhle dort se smaží.

Dvě v troubě N&M

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 310 g hladké mouky
  • 6 vajíček
  • 340 ml plnotučného mléka
  • 320 ml sycené vody
  • 80 g rozpuštěného prochladlého másla
  • velká špetka soli
  • 10 g holandského kakaa

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 5 lžic javorového sirupu

Postup

1

Mouku prosejeme, přidáme zbývající suroviny a vyšleháme metličkou hladké řídké těsto, které necháme odstát 30 minut.
Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme kakao.
Pávem potřeme trochou oleje a dobře ji nahřejeme. Na pánev nalijeme tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše. Palačinky smažíme po obou stranách, dokud se lehce nezabarví dozlatova.

2

Mascarpone spolu se smetanou vyšleháme do krému. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, postupně ji zvyšujeme na plnou, šleháme cca 2 minuty. Až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Ke konci šlehání přidáváme do krému po lžících javorový sirup.

3

Na talíř položíme světlou nebo tmavou palačinku a potřeme ji krémem. Na krém položíme další palačinku. Palačinky střídáme - světlá, tmavá a potíráme krémem a takto střídáme další vrstvy. Poslední palačinku necháme nepotřenou. Poprášíme ji moučkovým cukrem nebo kakaem a necháme vychladit v ledničce. Nejlepší je až následující den. Před podáváním můžeme ještě celý dort lehce pokapat javorovým sirupem.

Poznámka

1. Můžete si všimnout, že kromě sirupu není v dortu žádný cukr. Samozřejmě je možné přidat podle chuti moučkový cukr do krému (já to tak příště udělám). 2. Další možnost je, že na talíř položíte palačinku a namažete ji nejprve tenkou vrstvu marmelády. Neměla by být úplně tuhá, povolit ji můžete ve vodní lázni nebo v rendlíku s kapkou vody. 3. Pokud se rozhodnete nedělat tmavou část těsta, přidejte do těsta 10 g mouky. 4. Bez použití cukru je dort vhodný i pro starší děti. Náš 18 měsíční živočich si na kousku pěkně pochutnal :). 5. Smažit nemusíte jen na oleji, můžete použít máslo.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapékaná kuřecí stehýnka s bramborami, špenátem a sýrovou omáčkou

Zapečené conchiglioni s ricottou a špenátem

Veganská dýňová polévka

Cuketovo špaldový koláč s ovocem a perníčkovým kořením

Jáhlová kaše s pečenou hruškou

Svatomartinské rohlíčky

Kuřecí smetanový paprikáš s rajčaty

Netradiční bramborový salát s cizrnou, mandlemi a rozinkami

Kávový cheesecake s čokoládovou polevou a kakaovým základem

Linecké medaile ze špaldové mouky pečené s povidly

Ovesno-špaldová bábovka s mrkví, banánem a karobem

Celozrnné špaldové bagetky