20 rad, jak se stravovat zdravěji, pokud jste workoholici nebo lenoši

Snad všichni bychom chtěli žít zdravě. Naše strava je jedna z hlavních faktorů, jak toho dosáhnout. Proto bychom ji neměli podceňovat a více se zamyslet nad tím, co do sebe dostáváme. Je samozřejmě jasné, že každý na vaření pro sebe není nebo na to nemá čas. Proto je tu 20 rad, které vám pomůžou se ke zdravějšímu způsobu aspoň přiblížit.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
  1. Hlavní rada – nestresujte se 100 % změnou jídelníčku ze dne na den. To ani nejde. O to více by to bylo pro vás stresující. Začněte pomalu. Například zkuste vařit zdravěji z počátku jen pár jídel v týdnu.
  2. Držte se jednoduchých receptů s minimálním množstvím ingrediencí.
  3. Nahrazujte zakysanou smetanu (např. do dipů, pečení či salátů) bílým řeckým jogurtem.
  4. Používejte vývar (nejlépe domácí) na opékání zeleniny místo oleje. Je plný chuti a ušetří vás příjmu tuků.
  5. Jako přílohu si vařte rýži natural nebo quinou místo obyčejné bílé rýže.
  6. Naučte se zařadit do vašeho jídelníčku vajíčka. Na přípravu jsou velmi jednoduchá a dodají vám plno bílkovin.
  7. Kupujte kvalitní konzervované suroviny.
  8. Pečte všechno v troubě na jednom plechu. Je to velmi jednoduché, rychlé a nemusíte umívat žádné nádobí.
  9. Připravte si snídaně ve velkém množství a v týdnu si s nimi nemusíte dělat starosti.
  10. Nebo objevte kouzlo vloček namočených přes noc. Jedná se snad o nejrychlejší snídani, přitom je tak vynikající. Navíc si ji můžete dochutit jakýmkoli ovocem nebo oříšky, podle toho, na co máte zrovna chuť.
  11. Investujte do mixéru, který vám ušetří plno času při přípravách, které vyžadují krájení či mixování.
  12. Pokud vaříte, zkuste recept zdvojnásobit a udělat tak více jídla, které můžete využít následující dny.
  13. Nebo pokud krájíte zeleninu nebo maso, nakrájejte ji víc a uchovejte si ji na později, až nebudete mít tolik času.
  14. Uvařené jídlo si rozdělte na jednotlivé porce a dejte zamrazit. Máte tak v mrazáku rezervu a nemusíte skončit objednáváním si pizzy.
  15. Kupujte si mraženou zeleninu a pokaždé ji přihoďte do jakéhokoliv jídla, které zrovna připravujete.
  16. Pokuste se omezit cukr slazením čaje, kafe nebo ovesných kaší.
  17. Udělejte si čas pro větší nákup aspoň jednou týdně. Budete pak mít pořád co v lednici a nebude vás to nutit chodit jíst ven.
  18. Pokud je to pro vás ale nezvladatelné, vyzkoušejte objednání si surovin přes internet a nechte si ho doručit až domů.
  19. Investujte do hrnce na pomalé vaření. Stačí jen vše hodit do jednoho hrnce a nastavit čas, jak dlouho se má jídlo vařit, případně kdy se má začít  vařit. Můžete se mezitím věnovat jiným věcem a na vaření zapomenout.
  20. A poslední – vymezte si čas a naplánujte si, co budete přes týden vařit. Pak už  bude stačit se jen podívat, co máte namyšleno, vyndat nakoupené ingredience z ledničky a pustit se do toho.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Salát s opékaným česnekovým tofu

Rebarborový koláč s jemným krémem

Kakaovo-kokosové palačinky bez mouky

Domácí želé bonbóny z ovocné šťávy a bez přidaného cukru

Panna cotta: jednoduchý a rychlý italský dezert (Fotorecept)

Carpaccio di bresaola

Křehký koláč s artyčoky, špenátem a sýrem

Osvěžující jogurtovo-jahodový koláč z křehkého těsta

Makaróny se směsí z avokáda

Trhané kuře s medovo – česnekovou omáčkou

Vánoční cukroví – křehké podkovy s čokoládovým zdobením

Domácí pažitková pomazánka na způsob Lučiny