Nasi goreng
Nasi Goreng je tradiční indonéský pokrm z rýže a zeleniny. Jde v podstatě o smaženou rýži, kterou si dělám pokaždé, když mi zbyde z nějakého jídla vařená rýže navíc. Je to vlastně naprostá rychlovka. Na Nasi Goreng se nejlépe hodí rýže basmati, protože po uvaření nelepí, a tak Vám z ní během smažení nevznikne kaše (proto zde opravdu nedoporučuji například jasmínovou). Hodí se ale i jakákoliv hnědá či pololoupaná rýže, ty se ale zase mnohem déle vaří.

Ingredience na 4 porce
- 500 g vařené rýže basmati
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- hrstka mražené kukuřice
- hrastka mražených fazolkových lusků
- 1/2 chilli papričky
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 zarovnaná lžíce Nasi Goreng pasty
Postup
Celkový čas přípravy: 15 min
Na velké pánvičce či ve woku si rozehřejeme olej a přidáme na proužky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou mrkev (proužky z mrkve dělám obyčejnou škrabkou na zeleninu). Obojí necháme trošku opéct. Poté přidáme kukuřici, zelené fazolky, nakrájený řapíkatý celer a najemno nakrájené chilli. Vše zhruba 5 minut restujeme.

Poté do pánvičky přidáme Nasi Goreng pastu a vsypeme uvařenou rýži. Ochutíme sójovou omáčkou, pořádně promícháme a rýži ještě zhruba 3 minuty smažíme.

Poznámka
Nasi Goreng pastu seženete například v Tescu, je opravdu dost pikantní (málem mě to zabilo, když jsem se ji rozhodla ochutnat jen tak na špičku lžičky :D ) a dost autenticky Vám jídlo dochutí. Obejdete se ale i bez ní, jen pak můžete do jídla přidat trochu více chilli a rozhodně česnek :)
Mohlo by vás zajímat:
Luštěniny
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře