Nasi goreng

Nasi Goreng je tradiční indonéský pokrm z rýže a zeleniny. Jde v podstatě o smaženou rýži, kterou si dělám pokaždé, když mi zbyde z nějakého jídla vařená rýže navíc. Je to vlastně naprostá rychlovka. Na Nasi Goreng se nejlépe hodí rýže basmati, protože po uvaření nelepí, a tak Vám z ní během smažení nevznikne kaše (proto zde opravdu nedoporučuji například jasmínovou). Hodí se ale i jakákoliv hnědá či pololoupaná rýže, ty se ale zase mnohem déle vaří.

Nasi goreng

Ingredience na 4 porce

 

  • 500 g vařené rýže basmati
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • hrstka mražené kukuřice
  • hrastka mražených fazolkových lusků
  • 1/2 chilli papričky
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 zarovnaná lžíce Nasi Goreng pasty

 

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Na velké pánvičce či ve woku si rozehřejeme olej a přidáme na proužky nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou mrkev (proužky z mrkve dělám obyčejnou škrabkou na zeleninu). Obojí necháme trošku opéct. Poté přidáme kukuřici, zelené fazolky, nakrájený řapíkatý celer a najemno nakrájené chilli. Vše zhruba 5 minut restujeme.

Nasi goreng
2

Poté do pánvičky přidáme Nasi Goreng pastu a vsypeme uvařenou rýži. Ochutíme sójovou omáčkou, pořádně promícháme a rýži ještě zhruba 3 minuty smažíme.

Nasi goreng

Poznámka

Nasi Goreng pastu seženete například v Tescu, je opravdu dost pikantní (málem mě to zabilo, když jsem se ji rozhodla ochutnat jen tak na špičku lžičky :D ) a dost autenticky Vám jídlo dochutí. Obejdete se ale i bez ní, jen pak můžete do jídla přidat trochu více chilli a rozhodně česnek :)

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře