Pomalu pečená panenka

Jakkoliv uzeniny tvořily dříve velkou část mého jídelníčku (jakmile jsem doma neměla alespoň pár balíčků, měla jsem neodbytný pocit, že musím jít nakoupit), teď se jim snažím vyhýbat. Najít uzeninu, která by vyhovovala pravidlům Whole30 nebo palea, je hodně náročné (k domácí produkci přístup nemám). Drtivá většina běžně nabízených výrobků skrývá cukr a další aditiva (často schované pod různými matoucími názvy). A když už najdu nějakou uzeninu bez cukru (což je mnohem složitější úkol, než se na první pohled zdá, třeba slaniny bývají máčené v karamelu, i když ten pak není uveden v použitých surovinách), téměř vždy obsahuje dusitan sodný jako konzervant. Myslím si, že i používané dusitanové soli nejsou pro tělo a zdraví žádné terno. Jejich zákaz sice ve Whole30 uvedený není, ale já jsem si řekla „Když očista, tak pořádná“ ;-). Takže kromě cukru a éček se snažím vyhýbat i dusitanům. Proto v mých receptech (zejména těch pozdějších) žádné uzeniny nenajdete. Jenže, ruku na srdce, prostě občas chybí ten pocit si jen tak sáhnout do ledničky pro plátky masa připraveného k přímé konzumaci. Proto jsem si zkusila upéct panenku a pak ji nakrájet na plátky na způsob šunky. Práce minimální a výsledek víc než uspokojující :-).

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300–400 g vepřové panenky
  • čerstvé bylinky podle chuti (např. tymián, rozmarýn, bazalka)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce ghee nebo sádla

Postup

1

Připravte si panenku – odkrojte jí tenký konec, aby vznikl rovnoměrný váleček. Na prkénko si rovnoměrně rozsypte sůl, pepř a drobně pokrájené bylinky. Vepřovou panenku v této směsi obalte (válením a tisknutím k prkénku).

2

Rozehřejte si pánev na vysokou teplotu. Jamile je žhavá, nechte na ní rozpustit sádlo nebo ghee, teplotu stáhněte na cca 3/4 výkon a rozpáleném tuku panenku zprudka osmahněte ze všech stran (z každé strany cca 1 minutu).

3

Panenku vyjměte z pánvičky, přemístěte ji do vhodné nádoby a nechte cca 2 hodiny péct v troubě na 70 °C. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte vychladnout.

4

Před podáváním krájejte na tenké či naopak silnější plátky a podávejte podle vaší volby, třeba jako náhradu uzeniny (na obložený talíř, do míchaných vajíček, do ham-and-eggs atd.) nebo s vhodnou přílohou (uvařené batáty, brambory) a majonézou.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pomerančová sůl

Ořechový kreméš s vanilkovým žloutkovým krémem

Krémové cuketové rizoto

Kávové rizoto s pečenou paprikou a hovězí svíčkovou

Bramborové válečky se švestkovým rozvarem

Pohankové čoko muffiny

Citrónové muffiny

Jednoduché domácí housky

Sladké velikonoční copánky z kynutého těsta

Zapečené brambory s červenou řepou

Zdravé lanýže z čokolády a avokáda s nádherně krémovou texturou

Domácí zázvorovo – malinová limonáda