Masové koule s rajčatovou omáčkou

Klasika, kterou zná každý, a kterou miluje snad každé dítě. Navíc jídlo, které není těžké ani zdlouhavé na přípravu a potěší tak malé i velké.

Dětem zdravě

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Masové koule
  • 500g mletého masa (nechala jsem si v řeznictví namlít 300g hovězí zadní a 200g vepřové kýty)
  • 1       středně velká cibule
  • 3       menší stroužky česneku
  • 1       PL lněného semínka (lze místo toho použít vejce)
  • 5       PL vařící vody
  • 5       PL kukuřičné strouhanky
  • 1/2    KL mletého kmínu
  • 1/2    KL červené papriky
  • 1/2    KL soli (používám růžová himalájská)
  • 1/2    KL majoránky
  Rajčatová omáčka
  • 1       plechovka rajčat v rajčatové omáčce
  • 1       PL třtinového cukru
  • 1/2   KL bazalky či pár lístečků čerstvé
  • sůl
  • voda
  • těstoviny

Postup

1
Nejprve si nakrájíme na jemno cibulku a orestujeme na pánvi, jakmile cibulka začne hnědnout, přidáme k ní na jemno nakrájený česnek a restujeme, dokud není cibulka do zlatavě hněda.
2
V mističce si dáme nabobtnat na 5 minut 1 lžíci lněných semínek zalitých 5 lžícemi vařící vody. Po nabobtnání rozmixujeme a vznikne jakoby takový sliz.
3
V míse si smícháme mleté maso s orestovanou cibulkou, česnekem, lněným semínkem, kukuřičnou strouhankou, kmínem, paprikou, solí a majoránkou.
4
Po pořádném promnutí a promíchání masa tvarujeme kuličky, které klademe na pečící papír, Peče se na 180 stupnů 30-40 minut.
5
Do hrnce si dáme lžíci cukru spolu s lžící vody a necháme zkaramelizovat, poté přilijeme plechovku rajčas a asi 1dcl vody. Necháme 5 minut provařit.
6
Omáčku rozmixujeme, dochutíme solí, bazalkou popř. přilijeme vodu. Podáváme s uvařenými těstovinami.

Poznámka

lněné semínko takto připravené se používá k nahrazování vajec – jedna lžíce nahradí jedno vejce. Pokud semínko nemáte nebo nechcete používat, dejte místo něj 1 vejce. – lněné semínko se musí rozmixovat nebo rozdrtit, nelze jej přidat jen tak, protože by prošlo zažívacím traktem bez využití, musí se narušit jeho struktura, aby byl organismus schopen jej zpracovat a vzít si živiny. – PL=polévková lžíce, KL=kávová lžička
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Nepečený duhový dort plný čerstvého ovoce a oříšků, za který vám tělo poděkuje

´Uzené´ zeleninové rizoto

Dýňová bábovka

Velikonoční beránek zdravější varianta

Jehněčí kolínko na víně

Citronový dort

Pečené kuře v acidofilním mléku s česnekovými výhonky

Citrónové muffiny

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Chilli con carne s čokoládou

Mini jablečné záviny z kynutého těsta

Rib eye steak s houbovým ragů