Pečené kuře v acidofilním mléku s česnekovými výhonky

Název dnešního příspěvku je si trochu delší, ale nebojte příprava nebude nikterak náročná a zdlouhavá. K tomuto receptu mě inspiroval recept, který dělám fakt ráda a to pečené kuře v mléce. Jedná se o tradiční italský recept. Kuře, které se peče v mléce zůstane krásně šťavnaté a má výtečnou jemnou chuť. Protože mám ráda nakyslé chuti, rozhodla jsem se vyzkoušet mléko vyměnit za mléko kysané tedy přesně za acidofilní mléko. Můžete ale použít i kyšku nebo podmáslí. Výsledkem je opět lahodné šťavnaté kuře, s báječnou omáčkou, do které jsem na závěr přidala česnekové výhonky, protože ty se do kyselých omáček náramně hodí. Pokud je ale nemáte k dispozici, vyzkoušejte recept bez nich a příští rok si výhonky sežeňte a vyzkoušejte upgrade s výhonky. Chtěla jsem ještě upozornit, že kuřata nakupuji na farmě a ty jsou větší než běžná kuřata z velkochovu a i jejich příprava je trochu delší. Vždycky jsem recepty přepisovala na kuřata z velkochovu, ale už to dělat nebudu. Takže pokud kupujete takovéto kuřata, příprava se zkrátí asi o 1/4 ale jedno kuře z velkochovu je asi 2/3 kuřete z farmy.

Červený rendlík

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1/2 kuřete z domácího chovu
  • 0,7 l acidofilního mléka
  • 5 stroužků česneku neoloupaných
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
  • miska česnekových výhonků nakrájených na menší kousky
  • trocha olivového oleje
  • lžíce másla
  • sůl a pepř

Postup

1

Kuře omyjte a osušte. Ze všech stran ho osolte a opepřete a v pekáčku ho ze všech stran zatáhněte na troše olivového oleje. Kuře nechte v pekáčku a zalijte acidofilním mlékem.

2

Přidejte česnek a šalvěj, přiklopte a dejte na cca 3/4 hodiny péct do trouby na 180°C. Během pečení kuře asi 3x zkontrolujte a přelijte výpekem s mlékem. Mléko se během pečení srazí, nebojte se toho, sice to nevypadá bůhví jak, ale omáčka bude opravdu výtečná.

3

Po 3/4 hodiny pečení kuře odkryjte, vmíchejte výhonky a nechte odklopené péct ještě další 1/4 hodinu v troubě. Pokud se vám zdá, že je pod kuřetem málo šťávy, pak přilijte hrnek vody. Kuře po dopečení dejte na servírovací mísu, a udržujte v teple.

4

Z omáčky vyjměte šalvějové snítky a rozmíchejte v ní máslo. Ochutnejte a případně dosolte. Kuře podávejte polité omáčkou s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s cibulkou.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Ledový ředkvičkový salát

Antioxidační smoothie se spirulinou

Dýňová smetanová polévka s kari

Nejlepší blesková sekaná

Krémový raw cheesecake

Fitness bábovka z ovesných vloček, banánů a kokosu

Snadná a rychlá omeleta za špaget z italské kuchyně

Video: Domácí vanilkový a čokoládový pudinkový pohár

Mrkvový koláč

Tabbouleh

Na jazyku rozplývající se rychlé vanilkové cukroví s cukrovou polevou

Rajčatová polévka s mrkví, zelenými fazolkami a cuketou