Postup
1. Korpus
- Poznámka: Na korpus můžete použít jakýkoliv váš oblíbený recept. 🙂
- Předehřejte troubu na 180°, horkovzdušnou na 160°.
- Vymažte formu máslem a vysypte moukou či vyložte pečícím papírem.
- Máslo ušlehejte, přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte cukr.
- Do nadýchané směsi přidejte postupně vejce.
- Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí a střídavě s podmáslím zapracujte do těsta.
- Pečte asi 25 minut.
2. Ganache
Čokoládu dejte do misky a přiveďte k varu smetanu. Slijte ji na čokoládu a promíchejte, aby se čokoláda rozpustila.
3. Kuličky
Krok 1
Rozdrobte korpus a zapracujte do něj ganache.
Krok 2
Vyválejte v ruce asi třícentimetrové kuličky, rozložte je na plech s pecícím papírem a nechte v lednici asi 20 minut ztuhnout
Krok 3
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do ní namočte konec tyčinky/špejle a zapíchněte ji do kuličky.
Krok 4
Kuličky namáčejte do čokolády, nechte okapat přebytečnou čokoládu a na pár vteřin odstavte. Napříkad do sklenice z cukrem.
Krok 5
Než čokoláda kompletně ztuhne, dozdobte lízátka cukrovým zdobením.
Variace
Použít můžete zdobení dle libosti. Vedle cukrového posypu třeba kombinujte různé typy (barvy) čokolády, kokos, oříšky, strouhanou čokoládu a pod.
Dětem se zavděčíte sladkým a barevným zdobením, starším nejspíše zase méně sladkými variacemi a pro partnera nebo na elegantní oslavy doporučuji použít recept na Red Velvet Cake a tmavou čokoládu.
Lízátka můžete postavit do sklenice s cukrem, aranžovací hmoty či do krabice s otvory.