Proč nezkusit lasagne z lilku? Jsou bezlepkové a navíc paleo.
Rohlik
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
500 g hovězího masa
6 rajčat
1 pokrájená žlutá cibule
3 nasekané stroužky česneku
1 velký lilek
worcester na zakápnutí
pár kapek chilli omáčky
sůl a pepř
špetka sušeného oregána
hrst čerstvé bazalky
2 mozzarelly na plátky
3 lžíce pasírovaných (loupaných) rajčat
1 lžička mleté papriky
1 lžíce kokosového oleje na smažení
olivový olej na pomazání
Postup
1
Jako první si předehřejte troubu na 180 °C. Lilek omyjte, osušte a nakrájejte podélně na plátky silné 0,5 cm. Rovný plech si vyložte pečicím papírem. Plátky lilku pomažte olejem a z každé strany osolte. Dejte péct na 10 až 15 minut do zezlátnutí. Po upečení nechte lilek stát venku.
2
Mezitím si nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Rajčata nakrojte zespodu do kříže, přendejte do hrnce a zlijte vařící vodou. Nechte je spařit a po 5 minutách je zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte slupku. Oloupaná rajčata všechna nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibuli. Až zesklovatí, přidejte česnek a chvíli smažte, až se rozvoní. Potom do pánve přidejte mleté maso. Vařečkou ho oddělujte, aby se rozdrolilo na menší kousky. Za občasného míchání ho smažte.
3
Až bude maso hnědé, osolte ho, opepřete, zakápněte worcesterem, chilli omáčkou, přidejte mletou papriku, oregano a masovou směs promíchejte. Po chvilce přidejte tři lžíce pasírovaných rajčat, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste ještě cca 5 minut. Nakonec vmíchejte nožem nasekané listy bazalky.
4
Zapékací misku o rozměru asi 20 × 20 si vymažte olejem. Na dno vyskládejte plátky lilku vedle sebe, poklaďte půlkou mletého masa, zakryjte tenkými plátky mozzarelly a přikryjte opět vrstvou lilku. Na lilek přijde druhá polovina masa, opět plátky mozzarelly a poslední vrstva lilku. Dejte zapéct do trouby při stejné teplotě na 15 minut
Poznámka
Tip: Pokud chcete paleo verzi, vynechte sýr. Místo drcených rajčat se hodí i protlak bez cukru.