Ingredience na cca 16 ks (záleží na velikosti kuliček):
Nejprve si musíme uvařit jáhly. Ideální je jáhly propláchnout horkou vodou a pak je dát vařit do vroucího mandlového nápoje (můžete použít i jiný neochucený nápoj). Vaříme 10 minut, poté vypneme a jáhly přiklopíme a půl hodiny necháme dojít pod pokličkou. Všechno mléko by se mělo vsáknout a jáhly by měly být měkčí, ne úplně na kaši, ale prostě trochu měkčí než pro obvyklou přípravu, přeci jen z nich budeme dělat kuličky. Pokud se Vám zdají jáhly moc tvrdé, není nic snazšího než dolít trochu horkého mléka a opět dát na sporák, dokud se nevsákne. Pokud jsou naopak podle Vás trochu rozvařené, neděste se, konzistenci doženete kokosem a na chuť to mít vliv nebude. Nyní necháme úplně vychladnout, nesmí být vůbec teplé!
Mezitím si nachystáme sušené švestky, ty dáme do misky a zalijeme horkou vodou, aby byly potopené, necháme takto pět minut. Švestky trochu změknout. Vodu slijeme a švestky dobře okapeme. Přesuneme je do mixéru a umixujeme na hrubší pastu, nechceme povidla :), ale ani obří kusy. Opět necháme zcela vychladnout.
A nyní ta zábavná část, všechny suroviny máme krásně studené, takže je teď pěkně smícháme dohromady. Do mísy nasypeme jáhly, dáme pastu ze švestek, lžíci koksového oleje, med dle chuti a přidáme Matcha tea, začněte s 2 g a postupně přidávejte podle vaší chuti. Nakonec doladíme konzistenci strouhaným kokosem, množství závisí na řídkosti vaší směsi. Směs musí být dobře tvarovatelná a málo lepivá, jen tak lehounce. Když máme směs dokonalou, dáme ji do misky, tu zakryjeme folií a na hodinku necháme ztuhnout v lednici. Díky tomuto kroku ztuhne kokosový olej a kuličky budou nádherně tvarovatelné a pevnější. Z hmoty tedy tvarujeme kuličky, které následně ještě obalíme v kokosu. A už můžeme podávat. Netradiční chuť zeleného čaje se švestkami a kokosem je to pravé pro zdravé mlsání :).