Korpus
Krém
Na ozdobení
Nejprve si namočíme datle do horké vody.
Všechny lískové oříšky opražíme na sucho na pánvi, stále mícháme a pražíme cca 5 minut – dokud nezačnou odpadávat slupky. Oříšky dáme do čisté utěrky a třením je zbytků slupek zbavíme. Odebereme si dvě lžíce oříšků a zbytek rozmixujeme na mouku.
Datle slijeme a rozmixujeme, postupně přidáme rozmixované oříšky a 2 lžíce kakaa. Hmota by se měla lepit, pokud nelepí, přidáme lžíci vody. Tuto hmotu pak vmačkáme do formy vyložené pečicím papírem. Kdo má menší formu, může vymačkat i okraje. Já na to bohužel měla málo hmoty (průměr mé formy = 26cm).
Avokáda oloupeme malým nožíkem – pozor, chce to trochu citu, dužina je spíše krém, který lze snadno rozmáčknout. Vyndáme pecku a z dužiny vyšleháme jemný krém, který dochutíme pampeliškovým medem, špetkou soli a kakaem. Krém nalijeme do formy a uhladíme špachtlí.
Dort dozdobíme rozpuštěnou čokoládou a nasekanými ořechy.
Avokádový krém je tak lahodný, že budete mít problém ho nesníst ihned po mixování. Já si ho dokážu přestavit i na toastu místo nutelly. Určitě bude výborný i v jiných moučnících, např. jako krém, který natíráte mezi korpusy nějakého dortu.