Fitness muffiny s rebarborou

Kdo by nemiloval muffiny. Voňavé, ještě teplé, právě vytažené z trouby. Se šlehačkou na dezertní talířek, se sladkým krémem navrch, anebo jen tak na cestu do ruky. Dětem na narozeninovou party anebo s sebou na sváču. Dneska mám pro vás recept na bezlepkové muffiny, navíc bez cukru a bez laktózy, ale úplně stejně voňavé a vláčné. Tyhle muffiny obsahují chia semínka, známý poklad aztéckých běžců- podle pověsti jim hrst dodala energii na celý den. Tahle malá semínka šalvěje španělské totiž obsahují 5 krát více vápníku než mléko, 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo a také rostlinný vápník, který se navíc dobře vstřebává díky bóru. Pomáhají při fyzické aktivitě a stresu a fungují jako úžasné antioxidanty. Mák je zase vynikajícím zdrojem B-komplex vitamínů jako je thiamin, kyselina pantotenovou, pyridoxin, riboflavin, niacin a kyselina listové. Obsahuje také minerální látky jako železo, měď, zinek a hořčík. Porce rebarbory zase poskytuje mimo jiné 45% denní dávky vitaminu K, který podporuje zdravý růst kostí, vitaminy A a C. V receptu jsem nepoužila cukr, ale javorový sirup- pokud nijak nepracujete na eliminaci rafinovaného cukru ze svého jídelníčku, klidně ho tam dejte. Další důkaz, že jíst zdravě neznamená jíst chuťovým buňkám navzdory!

Vylizany Talir

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 ½ hrnku bezlepkové mouky (používám směs, ale můžete použít třeba rýžovou)
  • ½ hrnku mandlové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 vejce
  • 1 hrnek javorového sirupu (nebo cukru)
  • 2 hrnky mletého máku
  • 1 ½ hrnku (150g) nadrobno nakrájené rebarbory
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 3 lžíce chia semínek (a ¼ hrnku vody na namočení, jsou to cca 4 lžíce)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (či 1 vanilkový lusk)
  • hrst nasekaných mandlí na posypání

Postup

1

Chia semínka smícháme s ¼ hrnku vody a necháme alespoň 15 minut odležet a nasát.

2

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

3

Smícháme všechny suché ingredience- mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.

4

V další míse rozšleháme vejce s javorovým sirupem a přidáme “mokré” ingredience- kokosový olej, gel z chia semínek a vanilkový extrakt.

5

Do mísy s „mokrými“ ingrediencemi postupně vmícháme ty suché, až nám vznikne homogenní směs.

6

Do těsta vmícháme najemno nakrájenou rebarboru.

7

Plech na muffiny vyložíme košíčky a plníme je zhruba do ⅔. Každý posypeme nasekanými mandlemi.

8

Dáme do trouby a pečeme zhruba 30 minut, dokud nejsou zlatavé.

9

Nejlepší jsou třeba se šlehačkou, pocukrované moučkovým cukrem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Mrkvová polévka s feta sýrem

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami

Tvarohový koláč s meruňkami a mákem

Zapečené brambory se zelím

Red velvet cupcakes

Vegmezán – Veganský parmezán

Zdravý makovo-jablečný koláč bez mouky

Penne se sójovým masem, brokolicí a gorgonzolou

Špaldové palačinky s mozzarelou a bazalkovým pestem

Video: 5 zdravých smoothie na celý pracovní týden

Kuřecí roláda plněná kuskusovou nádivkou

Video: Veganské lahodné burgery z fazolí a mrkve