Celozrnný slunečnicový chléb

Máte chuť na celozrnné pečivo a nedůvěřujete tomu, které se prodává v obchodě? Pak je na čase vyzkoušet si upéct celozrnné pečivo doma. Ze začátku to vypadá složitě, ale po pár pokusech už budete mít pečení v malíku a kromě chleba zvládnete i rohlíky, pletýnky nebo bulky. S následujícím receptem si můžete vyhrát, místo oleje dát máslo, zkusit jiná semínka, přidat bylinky, ocet, ... Změnit můžete i poměr mezi druhy mouky, jen počítejte s tím, že čím více žitné a celozrnné mouky použijete, tím hutnější a méně nadýchanější pečivo bude.

Jíme chytře

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300 ml vlažné vody
  • 1 PL olivového oleje
  • 120 g celozrnné žitné mouky
  • 280 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1/4 kostky čerstvého droždí
  • 1 ČL drceného kmínu
  • 2 hrsti slunečnicových semínek

Postup

1

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, kmín a nadrobené droždí. Přilijeme olej a vodu a zpracujeme těsto. Nakonec přidáme semínka a promícháme.

2

Těsto dáme do silikonové chlebové formy a necháme kynout při pokojové teplotě asi hodinu. Objem těsta by se měl asi zdvojnásobit.

3

Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Doprostřed vložíme formu s chlebem a na dno trouby chrstneme trochu vody. Pečeme na 220 stupňů asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 a pečeme dalších 30 minut.

4

Po upečení vyklopíme chleba na mřížku a necháme vychladnout.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Banánovo borůvkový chléb

Bezlepkové dýňové gnocchi

Jablečný chléb s rumovými brusinkami

Video: Lahodné vanilkové Crème brûlée

10 nejoblíbenějších receptů s chia semínky

Rýže s hovězím masem a zeleninou

Ricottové lívance

Chléb se špenátovo-bylinkovým pestem

Croissanty

Bramborový salát bez brambor

Koláč s červenou řepou a ricottou

Pečené cuketové lasagne s mletým hovězím, rajčatovou směsí a parmazánem