Celozrnný slunečnicový chléb
Máte chuť na celozrnné pečivo a nedůvěřujete tomu, které se prodává v obchodě? Pak je na čase vyzkoušet si upéct celozrnné pečivo doma. Ze začátku to vypadá složitě, ale po pár pokusech už budete mít pečení v malíku a kromě chleba zvládnete i rohlíky, pletýnky nebo bulky. S následujícím receptem si můžete vyhrát, místo oleje dát máslo, zkusit jiná semínka, přidat bylinky, ocet, ... Změnit můžete i poměr mezi druhy mouky, jen počítejte s tím, že čím více žitné a celozrnné mouky použijete, tím hutnější a méně nadýchanější pečivo bude.
★★★★★ 0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
- 300 ml vlažné vody
- 1 PL olivového oleje
- 120 g celozrnné žitné mouky
- 280 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1/4 kostky čerstvého droždí
- 1 ČL drceného kmínu
- 2 hrsti slunečnicových semínek
Postup
1
Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, cukr, kmín a nadrobené droždí. Přilijeme olej a vodu a zpracujeme těsto. Nakonec přidáme semínka a promícháme.
2
Těsto dáme do silikonové chlebové formy a necháme kynout při pokojové teplotě asi hodinu. Objem těsta by se měl asi zdvojnásobit.
3
Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Doprostřed vložíme formu s chlebem a na dno trouby chrstneme trochu vody. Pečeme na 220 stupňů asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 a pečeme dalších 30 minut.
4
Po upečení vyklopíme chleba na mřížku a necháme vychladnout.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}