
V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5–8 minut.
Potom do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut.
Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Mezitím si dáme do trouby na pečicí papír vyskládanou anglickou slaninu a pečeme na 160 stupňů, dokud krásně nezhnědne.
Zchladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle chuti osolíme a opepříme.
Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme. Polévku podáváme do hlubokého talíře ozdobenou opečenou slaninou.