
Všechny ingredience smíchejte – ideálně nejdřív suché a pak přilejte mokré.
Výsledné těsto posypte trochou žitné mouky a nechte 12 až 18 hodin kynout. Ideální je nechat těsto kynout přes noc.
Další den těsto promíchejte a nechte ještě půl hodiny odpočinout. Mezitím si rozehřejte troubu s pečicí nádobou na 230 °C.
Po dostatečném rozehřátí přendejte těsto rovnou do nádoby a zakryjte víkem. Pečte přibližně půl hodiny s víkem, poté jej sundejte a dopékejte dalších 20 minut na 220 °C.
Poté nádobu vyndejte a chlebík vyklopte na rošt, kde může chladnout. Nechte opravdu pořádně vychladnout, jinak se vám při krájení zdrcne.
Ačkoliv se nádoba se nijak nevymazává, ani nevysypává. Tak pokud tento chléb pečete poprvé, nebo s pečením nemáte přílišné zkušenosti, raději nádobu vymažte a vysypte moukou. Nic za co nedáte. My používáme starou skleněnou nádobu s víkem. :)