fbpx

Švédský sypaný tvarohový koláč

Švédský sypaný tvarohový koláč

Ingredience na 10 porcí

Suchá směs

  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva (použila jsem Prdopeč bez fosfátů)

 
 Tvarohová náplň

  • 3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
  • 3 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
  • hrst sušených hrozinek/brusinek nebo obojí 
  • rum na namočení hrozinek/brusinek
  •  150 g másla

 
 
 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejeme na 180 °C.

2

Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu směsi nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru a hrozinek/brusinek (předem namočené v rumu). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečící nádobě a zasypeme druhou polovinou suché směsi.

3

Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Koláč je hotov za 45 minut, což také poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která tento proces pečení provází.

Poznámka

Na internetu jsem se dočetla, že z tohoto koláče je prdopreč dost cítit, proto jsem sáhla po tom bez fosfátů. Koupíte ho např. v Bazalce a dalších Bio obchodech. V receptu byla použitá forma na pečení o rozměrech 28x34 cm. Příště zkusím menší. Takto je koláč dost nízký.

Mohlo by vás zajímat:
Dezerty

Hodnocení a komentáře

Jaroslava Kuklová

Jaroslava Kuklová 14. 11. 2020

myslím, že tam chybí v receptu hrnek mléka, to musí totiž řídký ten tvaroh, aby šel rozetřít po tom sypaném

Odpovědět

Jaroslava Kuklová

Jaroslava Kuklová 14. 11. 2020

musí být, pardon za chybu

Odpovědět

Alena Matyásková

Alena Matyásková 6. 2. 2020

Nedáváte mléko?

Odpovědět

pro přidání komentáře