
Z hlavní natě otrháme lístky. Pořádně je propereme v teplé vodě, necháme okapat, případně trochu vymačkáme vodu a hodíme do mixéru.
Slunečnicová semínka a mandle postupně opražíme za stálého míchání na sucho na pánvi (každé zvlášť), stačí minutka. Použít můžete jakékoli jiné ořechy nebo semínka (co doma máte). Opražená semínka a mandle přidáme do mixéru, stejně tak česnek, olej a koření (sůl, pepř).
Mixujeme, postupně přidáváme trochu vody, dokud nedostaneme přijatelnou konzistenci - pozor ať vody nepřidáte moc, pesto nemá být tekuté. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujeme nejlépe do několika dnů. Pesto chutná lépe druhý den, když se uleží.
Pesto skvěle dochutí těstoviny nebo gnocchi. Zde ho podávám s celozrnnými těstovinami, dušenými rajčaty a trochou mandlového mléka. Doplněno sójovým masem marinovaným v rajčatové omáčce.