Pesto z mrkvové natě
Mrkvová nať končí nejčastěji v koši, mnozí totiž netuší, jak skvělé pesto se z ní dá vykouzlit. Využijete jej při vaření nebo si ho můžete dát jen tak s pečivem.

Ingredience na 4 porce
- nať z jednoho svazku mrkve
- 40g mandlí
- 40g slunečnicových semínek
- 2 stroužky česneku
- 80ml olivového oleje
- 60ml vody
- trocha citronové šťávy
- lžička soli
- půl lžičky pepře
Postup
Celkový čas přípravy: 15 min
Z hlavní natě otrháme lístky. Pořádně je propereme v teplé vodě, necháme okapat, případně trochu vymačkáme vodu a hodíme do mixéru.
Slunečnicová semínka a mandle postupně opražíme za stálého míchání na sucho na pánvi (každé zvlášť), stačí minutka. Použít můžete jakékoli jiné ořechy nebo semínka (co doma máte). Opražená semínka a mandle přidáme do mixéru, stejně tak česnek, olej a koření (sůl, pepř).
Mixujeme, postupně přidáváme trochu vody, dokud nedostaneme přijatelnou konzistenci - pozor ať vody nepřidáte moc, pesto nemá být tekuté. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujeme nejlépe do několika dnů. Pesto chutná lépe druhý den, když se uleží.

Pesto skvěle dochutí těstoviny nebo gnocchi. Zde ho podávám s celozrnnými těstovinami, dušenými rajčaty a trochou mandlového mléka. Doplněno sójovým masem marinovaným v rajčatové omáčce.


Mohlo by vás zajímat:
Těstoviny
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře