Bezlepkový mrkvový dort s citronovým krémem

Chtěla jsem upéct nějaký výjimečný a nadýchaný. Vznikl tenhle krasavec který splňuje všechna kritéria, která jsem si stanovila, navíc jsem vymyslela nový recept na citronóvý krém, který se dá jednoduše udělat i bez laktózy. Původně měl vypadat a skládat se z úplně jiných ingrediencí, ale jak už to v kuchyni chodí, většinou kuchaři a cukráři improvizují a vznikají tak nové chuťě :). Pokud dort zkusíte, určitě dejte vědět, jak vám chutnal :) A pokud se vám nechce dělat krém, můžete ho vynechat a budete mít jen mrkvový koláč . :)

Veronika Grombířová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

dort:

  • 260 g strouhaná mrkev
  • 150 g bezlepková mouka (kukuřičná, rýžová, pohanková  celozrnná)
  • 70 ml olej
  • 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 1 ČL soda
  • ½ ČL mletý zázvor
  • 1 ČL skořice
  • 3 PL cukr
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst rozinek

krém:

  • 2 žloutky
  • šťáva z 2 citronů
  • 4 PL cukr
  • 250 ml 30% smetana ke šlehání
  • 1 vanilkový pudink

Postup

1

Korpus:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů Celsia.

2

Nastrouháme si mrkve najemno.

3

Namočíme si rozinky do vody.

4

Smícháme žloutky s olejem a cukrem.

5

Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.

6

Do mrkve přidáme prosátou mouku se sodou, zázvorem a skořicí, olejem se žloutky a rozinky s ořechy. Důkladně promícháme. Poté přidáme do směsi tuhý sníh a jemně, ale důkladně promícháme.

7

Hotové těsto nalijeme do vymazané formy o průměru 18 cm nebo větší, ale korpus bude nižší.

8

Pečeme cca 50 minut, ale pro jistotu zkontrolujeme těsto klasickým testem se špejlí.

9

Upečený korpus necháme vychládnout.

10

Krém:
Do misky ve vodní lázni přidáme: žloutky, šťávu z citronů a cukr. Směs neustále mícháme, dokud nezmění konzistenci na hustou kaši podobnou pudinku. Poté nalijeme do kaše smetanu a zamícháme. Přilejeme vodu, aby směsi bylo přesně 500 ml a přivedeme k varu. 1/3 si odlejeme a přidáme do ní vanilkový pudink, který rozmícháme. Až bude smetana vřít, nalijeme do ní směs s pudinkem a asi 1 minutu povaříme do husté konzistence.

11

Krém dáme vychládnout.

12

Vychlazený krém vyšleháme a naplníme s ním korpus.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Guacamole

Nepečené arašídové kopečky s karamelem a bílou čokoládou

Agarové bonbóny – veganské

Zapékaný lilek se špenátem, ricottou a dvěma druhy sýrů za 45 minut

Cuketovo špaldový koláč s ovocem a perníčkovým kořením

Letní tip: Recepty na osvěžující domácí limonády

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Švédský jablečný koláč

Video: Restované žampiony na bílém víně s karamelizovanou cibulkou

Čokoládové cookies s ovesnými vločkami a banánem

Vánoční levandulové sušenky

Fitness pizza s květákovým korpusem