Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):
Malinové pyré:
Smetanový krém:
Čokoládová poleva:
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte pudingový prášek s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosejte do mísy pudingový prášek s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej.
Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 15–20 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby trochu klesne vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.
Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a asi lžíci vody. Na mírném ohni chvilku povařte, pak ještě teplé přepasírujte přes sítko. Pokud máte pyré hodně tekuté, nechte ještě chvilku povařit do zhoustnutí. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc.
Všechny suroviny na smetanový krém dejte do mísy a společně vyšlehejte do pevného krému.
Sestavení dortu:
Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. První plát položte na tác a pokapejte trochou malinového pyré. Rozetřete asi třetinu smetanového krému a na něj lžící naneste malinové pyré, lehce "promíchejte" s krémem. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Nakonec dejte třetí plát a dort pomažte na bocích i na vrchu dortu. Dejte do lednice vychladit, klidně i přes noc.
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu (v mikrovlnné troubě nebo na sporáku) a vmíchejte nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva lehce zhoustne.
Dort se nejlépe polévá na mřížce, kterou položíte na větší talíř či tác. Přebytečná poleva tak steče dolů a můžete ji použít opakovaně. Politý dort přendejte z mřížky na servírovací tác a dejte do lednici. Zbytek čokoládové polevy můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.