
V hlubokém kastrolu si na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, necháme je zesklovatět a pak přidáme rýži. Rýži promícháme, aby se olej dostal na všechny zrníčka. Podlijeme vínem a mícháme do doby, než se veškeré víno odpaří. Do rýže pak vmícháme nakrájenou dýni na kostičky a vložíme snítky tymiánu. Postupně podléváme horkým vývarem, vždy přilijeme cca 1-2 naběračky a další vlíváme až když se předcházející tekutina vpije do rýže. Podléváme do té doby než je rýže na skus, což trvá cca 20 minut.
Během vaření risotto ochutíme solí a pepřem. Po uvaření rýže pak odstavíme stranou a vmícháme máslo a nastrouhaný parmazán.
Pokud chceme můžeme přidat šunku od kosti, kterou jsme si nakrájeli na proužky a na pánvi krátce osmahli. Pokud chceme bezmasou variantu, šunku nedáváme. Na závěr můžeme ještě posypat trochou parmazánu.