Sýrovo – brokolicové těstoviny s kuřecím masem
Počet porcí: 4
Celková doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa nakrájená na kostičky
- sůl a pepř
- 1/2 cibule nakrájené najemno
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 hrnečky kuřecího vývaru
- 3 hrnečky vody
- 450 g těstovin
- 1 celá brokolice nakrájená na jednotlivé růžičky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 hrneček mléka
- 2 hrnečky strouhaného čedaru
Postup:
- Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájené kuřecí kousky, osolíme, opepříme a necháme opékat z jedné strany.
- Když jsou kuřecí kousky z jedné strany hezky opečené, otočíme, přidáme cibuli a česnek. Jakmile zezlátne i druhá strana masa, přidáme kuřecí vývar, vodu a těstoviny.
- Promícháme, přiklopíme poklicí a počkáme, než se voda začne vařit. Poté ještě jednou zamícháme, ztlumíme plamen, přikryjeme a necháme vařit 20 minut.
- Po 20 minutách přidáme kousky brokolice. Zamícháme a necháme brokolici změknout, dokud se nevyvaří tekutina.
- Nakonec přilijeme mléko, přisypeme čedar a mícháme, dokud není sýr rozpuštěný a nevytvoří se jemná sýrová omáčka.
- Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Naposledy promícháme a podáváme.
- Dobrou chuť!
Pomalu pečené medové kuře se zeleninou
Počet porcí: 8
Celková doba přípravy: 260 – 500 minut
Ingredience:
- ½ hrnečku medu
- ½ hrnečku sójové omáčky
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- ½ lžičky chilli
- ½ lžičky pepře
- 8 kuřecích kousků masa
- 450 g malých červených brambor (nebo normálních)
- 450 g baby mrkviček
- sůl
- 450 g zelených fazolek
Postup:
- V míse smícháme med, sójovou omáčku, česnek a koření.
- Do hrnce na pomalé pečení (nebo můžeme použít papiňák či plech do trouby), vyskládáme 4 kousky kuřecího masa. Polijeme polovinou medové marinády, naskládáme omyté a přepůlené brambory, baby karotku a zakryjeme zbylými 4 kousky masa. Osolíme a vše znovu zalijeme druhou polovinou omáčky.
- Na hrnci nastavíme pomalé pečení na 8 hodin, nebo rychlé pečení na 4 hodiny. (V papiňáku a troubě to bude trvat odlišně. Proto v průběhu pečení kontrolujeme, dokud maso nebude akorát propečené. Nejspíše se pokrm upeče do jedné hodiny při pečení na 180 stupňů nebo alespoň do dvou při nižších teplotách. Samozřejmě čím delší pečení, tím jemnější a lahodnější maso i zelenina.)
- Na posledních 30 minut přidáme fazolky.
- Před podáváním můžeme kuřecí kousky vyskládat na plech vyložený pečícím papírem a vložit pod gril do trouby na 3 až 4 minuty a nechat zkaramelizovat.
- Servírujeme se zeleninou. Dobrou chuť!
Pečené kuře na rozmarýnu s batáty a brokolicí
Počet porcí: 2
Celková doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
- 1 batát
- 2 kuřecí prsa
- ½ brokolice
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- sladká paprika
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Batát oloupeme na kostičky a položíme na 1/3 plechu vyloženého pečícím papírem. Na druhou 1/3 položíme kuřecí prsa a na třetí na růžičky rozdělenou brokolici.
- Vše posypeme kořením, na každé maso dáme větvičku rozmarýnu, zakapeme olivovým olejem a pečeme 35 až 40 minut.
- Dobrou chuť!
Kuřecí těstoviny s parmazánovou omáčkou
Počet porcí: 3
Celková doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 kuřecí prsa nakrájená na kousky
- 3 stroužky nastrouhaného česneku
- 470 ml kuřecího vývaru
- 1 hrneček smetany na šlehání
- 225 g špaget (penne)
- 1 ½ hrnečku nastrouhaného parmazánu
- petrželka
Postup:
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej.
- Opečeme na něm kuřecí kousky. Přidáme česnek a chvíli restujeme.
- Zalijeme vývarem a smetanou. Jakmile se tekutina začne vařit, přisypeme těstoviny a vaříme 15 až 20 minut do změknutí těstovin a zhoustnutí omáčky. Nakonec přidáme parmazán a naposled promícháme a necháme ho rozpustit.
- Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
- Dobrou chuť!
Sladké obalované pomerančové kuře
Počet porcí: 2
Celková doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 1 vejce
- 1 ½ lžičky bílého pepře
- 1 ½ lžičky soli
- 2 kuřecí prsa nakrájená na kousky
- ½ hrnečku kukuřičného škrobu
- ¼ hrnečku mouky
- olej na smažení
- Marináda na obalení:
- 1 lžíce oleje
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- ½ lžíce chilli
- 1 lžíce rýžového vína (nebo bílého)
- 1 ½ lžíce sójové omáčky
- 5 lžic octa
- 1 ½ lžíce vody
- 3 ½ lžíce cukru
- 1 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- rýže a jarní cibulka k podávání
Postup:
- V jedné míse vyšleháme vajíčko se solí a pepřem. V druhé míse smícháme škrob a mouku.
- Každý kousek kuřecího masa obalíme nejdříve ve vaječné směsi a poté v moučné.
- Kuřecí obalené kousky smažíme v oleji. Poté necháme okapat.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme česnek, zázvor a chilly a necháme provonět.
- Přilijeme víno, sójovou omáčku, ocet, vodu, cukr a pomerančovou kůru. Promícháme a vložíme smažené kuřecí kousky. Obalíme je v omáčce, přisypeme škrob na zhoustnutí a naposledy důkladně promícháme.
- Podáváme s vařenou rýží a nasekanou jarní cibulkou.
- Dobrou chuť!
Těstoviny s kuřecím a barevnými paprikami
Počet porcí: 2
Celková doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 3 lžíce oleje
- 3 kuřecí prsa nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na plátky
- 1 zelená paprika nakrájená na plátky
- 1 žlutá paprika nakrájená na plátky
- 1 cibule nakrájená najemno
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce chilli
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžíce česneku v prášku (nebo 1 nastrouhaný stroužek česneku)
- 5 hrnečků mléka
- 4 hrnečky těstovin (penne)
- 1 hrneček sýra s pepřem
Postup:
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme kuřecí kousky a orestujeme, aby nebylo vidět žádné růžové místo, a maso z pánve vyndáme.
- Do pánve dáme papriky a cibuli a opékáme dozlatova.
- Poté kuřecí kousky vrátíme zpět do pánve, ochutíme vším kořením a promícháme, aby bylo vše rovnoměrně v koření obaleno.
- Přilijeme mléko a vsypeme těstoviny. Promícháme a vaříme 8 až 10 minut, dokud nebudou těstoviny měkké a omáčka nezhoustne.
- Nakonec přisypeme sýr a naposled zamícháme.
- Dobrou chuť!
Křupavá kuřecí kapsa plněná mozzarellou a zapečené s rajčaty a parmazánem
Počet porcí: 3
Celková doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 3 kuřecí prsa
- sůl
- 2 mozzarelly
- mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
- 3 hrnečky rajčatové omáčky (nebo konzervovaných rajčat)
- ½ hrnečku nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce čerstvé bazalky
Postup:
- Kuřecí prsa posolíme z obou stran a podélně nakrojíme, ale nesmíme prokrojit skrz druhou stranu.
- Vzniklou kapsu naplníme nastrouhanou mozzarellou, na stranách přimáčkneme, aby se sýr nedostal ven.
- Ve třech talířích si odděleně připravíme vajíčka, mouku a strouhanku. Vajíčka vyšleháme.
- Následně každé kuřecí prso obalíme postupně v mouce, vajíčku a strouhance.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm kuřecí obalované kapsy.
- Na zapékací mísu rozetřeme 2/3 rajčatové omáčky, položíme na ni kuřecí řízky, potřeme zbylou omáčkou, posypeme parmazánem a bazalkou a vložíme do trouby zapéct na 20 minut.
- Dobrou chuť!