Dáme si vařit v hrnci trochu vody na sójové kostky. Ty si zatím pocákáme sojovou omáčkou, posypeme grilovacím kořením, do vody můžeme přihodit potom i bujón. Kostky hodíme do vody, necháme chvíli vařit, načež můžete vypnout plotnu a nechat je chvíli ležet. Celý proces by měl trvat tak 15 minut.
Zatímco se nám paří soja, vrhneme se na čištění a krájení zeleniny. U receptů jako je tento hodně záleží na čistotě zeleniny, i na velikosti nakrájených kousků.
Ochutnáme jednu sojovou kostku a posoudíme, jestli už můžeme cedit, nebo ne. Když z hotových kostek vymačkáme co nejvíce vody to jde, nakrájíme též na malé kousky.
Ve větším hrnci si začneme zahřívat máslo/olej, do něčeho menšího si dáme vařit vodu na rýži, kterou ochutíme dvěmi lžícemi oregana. Vzpomeň si, že rýže se vaří v poměru - 1 hrnek rýže:2 hrnky vody. Můžete dochutit i cibulí se zapíchanýma hřebíčkama uvnitř. Vaří se 11 minut ale ochutnávat, každá rýže je jiná.
Na olej přihodíme cibulku se sójou. Po pár minutách restování přidáme řepu s mrkví, přilijeme 1 až 2 hrnky vody, přikryjeme a necháme 10 minut dusit. Poté přidáme zbytek zeleniny a dusíme to klidně půl hodiny. Pokud se ti bude zdát zelenina už měkká, vylij přebytečnou vodu a pak přimíchej hotovou rýži.
Petrželku můžeš vmíchat přímo do rissota, nebo s ní jen posypat porce na talíři, jako já :) Dobré chutnání!