Přijeli na návštěvu tcháni a manžel mě poprosil o české menu. A co si dáme po obědě ke kávě? Když česky, tak česky a upekla jsem Honzovky plněné domácí marmeládou, takové tiramisu mají všude a už je to nuda – návrat ke klasice je to pravé. Kynuté těsto jsem tedy tajně udělala veganské a jako vždy, rozdíl byste nepoznali. Já už jsem buchtu měla na snídani k meltě, jako v dětství.
Blani Szarzec
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
500 g hladké mouky
250 ml sójového mléka
100 g moučkového cukru
1 dcl oleje
trošku soli
kostka droždí 42 g
náplň: domácí marmeláda
Postup
1
Do mísy si odměříme všechny suché ingredience, mléko trochu ohřejeme, vlijeme do mouky a přidáme rozdrobené droždí, trošku promícháme a chvíli čekáme. Poté do těsta zapracujeme olej, lehce pomoučíme z vrchu, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto promísíme.
2
Připravíme si plech, raději vysoký, který vytřeme olejem. Z těsta tvarujeme kuličky asi do dlaně, z kuliček placičku, do které dáme asi 1 lžičku marmelády, svineme do kuličky a uzlíkem položíme kuličku dolů na plech, takto pokračujeme se zbytkem těsta, dokud nemáme plný pekáček. Kuličky dáváme blízko sebe, lehce je na sebe namáčkněte.
3
Před pečením buchtu potřeme trochu oleje. Pečeme asi na 175 °C okolo 20 minu do zezlátnutí povrchu buchty. Po vytažení z pece potřeme vodou a přikryjeme utěrkou. Podáváme pocukrované moučkovým cukrem.