Základní těsto
Krok 1.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve vymaštěném čtvercovém pekáči nebo v hlubokém plechu smíchejte mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a sůl.
Krok 2.
Ve směsi vytvořte tři důlky, dva menší a jeden větší. Do dvou menších nalijte ocet a vanilkový extrakt, do větší olej. Vše zalijte vodou a důkladně promíchejte.
Krok 3.
Vložte do trouby a pečte asi 35 minut. Buchta je hotová, až se na párátku nezachycuje těsto.
Krok 4.
Nechte vychladnout a podávejte. Podávat můžete buď samotné, polité čokoládou nebo natřené oblíbeným krémem.
Další variace
Světlou vanilkovou variantu moučníku získáte tak, že v receptu vynecháte kakao, a přidáte ještě půl lžičky vanilkového extraktu.
Máte chuť na něco ostřejšího? Přimíchejte do těsta jen lžíci kakaa, a navíc lžičku skořice, půl lžičky sušeného mletého zázvoru a půl lžičky mletého hřebíčku.
Na vynikající kávovou variantu přidejte do originálního těsta místo hrnku vody 3/4 hrnku uvařené vychladlé kávy a 1/4 hrnku Kahluy nebo jiného kávového likéru.
Máte rádi osvěžující chuť citronu? Vynechte kakao, a přidejte lžičku nastrouhané citronové kůry a lžičku citronového aroma.
Těsto můžete nalít i do hrnku a upéct na vyšším ohřevu v mikrovlnce, nebo upéct v troubě vláčné muffiny.
Zdroj: goodshomedesign.com