Suroviny na cca 10 – 12 mini mazanců:
Ve velké míse si smícháme obě mouky se špetkou soli, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, smícháme ho s cukerem a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme, dokud nevzejde kvásek (může to trvat i půl hodiny).
Poté ke směsi přilijeme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a vypracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Během kynutí těsto 2x průběžně promísíme.
Do vykynutého těsta zamícháme rumem nasáklé rozinky a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme z těsta bochánky dle požadované velikosti. Já jsem mazance zdobila cukrovými kuličkami, ale můžete použít třeba klasické mandlové plátky. Mazance ještě před pečením potřete mlékem.
Pečte na 180° asi 30 minut (doba pečení je různá podle velikosti mazanců, kontrolujte tedy mazance špejlí.
Upečené mazance poprašte moučkovým cukrem.
Mazance jsou skvělé ke snídani s nějakou dobrou marmeládou.