Batátové pyré se zázvorem
Wasabi majonéza
Mořské ryby
Smažená zázvorová tráva
Přípravné práce
V troubě upéct batáty vcelku při 130 °C cca. 1 hodinu
Oddělit 2 žloutky a nechat temperovat na pokojovou teplotu
Ryby:
- pokrájet tuňáka na kostičky a lososa na stejné kousky
- tuňáka obalit v trošce olivového oleje, lehce posolit
- losos do mixu olivového oleje, sojóvé omáčky a limety s trochou soli a pepře
- nechat v lednici marinovat
Nakrájet zázvor na julienne nudličky
...technologická pauza ca 30 minut
Majonéza:
Do úzké vysoké nádoby dáme žloutky, olej, hořčici, sůl a pepř
Tyčovým mixérem na nejvyšší výkon nejdřív odspodu mixujeme 10 vteřin a poté pomalu vyjedeme nahoru. Zamícháme wasabi pastu dle chuti a dáme chladit
Rozpálíme si na maximum suchou pánev a malý rendlík s olejem na smažený zázvor
Vydlabeme/oloupeme upečené batáty, rozšťoucháme v rendlíku, utřeme s máslem, dochutíme a s trochou smetany rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný zázvor a odložíme do ještě teplé trouby
Tuňáka a lososa pečeme bez oleje na maximálně rozpálené pánvi. Tuňáka neobracíme - musí se jen z jedné strany udělat kůrčička. Lososa opečeme ze všech stran, kůží napřed.
Osmažíme zázvor do zlatova.
Hotové ryby lehce zakápneme limetou a posolíme vločkami mořské soli
Podáváme s pyré a zakápnuté majonézou