Brambory omyjte, očistěte a pokud chcete, oloupejte. Nakrájejte je na malé kostky a uvařte je v osolené vodě do měkka. Rozmačkejte brambory na kaši, přidejte máslo, parmezán a podle chuti přidejte sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
Do kaše vmíchejte vejce a mouku. Mouku přidávejte postupně, je možné, že nebude potřeba všechna. Vznikne hladké, měkké a nelepivé těsto. Nechte ho asi hodinu v lednici odpočinout.
Těsto vyválejte na pracovní desce. Do těsta vložte šunku a sýr a opatrně srolujte. Pokud by vám to nešlo, pomozte si pečicím papírem.
Uložte roládu na plech vyložený pečicím papírem. Dejte péct do předehřáté trouby při 170 °C asi 25 – 30 minut.
Upečenou roládu nechte vychladnout a podávejte. Je vhodná podávat teplá i studená.