Bešamel
Cibuli nakrájíme na malé kostičky a v kastrolu orestujeme na troše oleje. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme ho rozpustit a prohřát. Vejce rozkvedláme vidličkou ve skleničce a asi 3/4 množství nalijeme do špenátu. Zbytek si necháme na potření štrůdlu. Vmícháme prolisovaný česnek a ještě dusíme, aby se vypařila přebytečná voda. Špenát necháme zchladnout.
Připravíme si taky bešamel. V kastrolku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem, osolíme, opepříme a dochutíme citrónem. Svaříme na krémový bešamel.
Listové těsto rozprostřeme i pečícím papírem na plech, podélně rozdělíme na tři části a naznačíme si je. Z každé strany do jedné třetiny nakrojíme kolečkovým kráječem na pizzu na cca 2 cm proužky. Prostřední část posypeme vločkami a prozprostřeme na ně špenát. Na špenát natrháme lososa a pokapeme jej hotovým bešamelem. Proužky těsta střídavě z každé strany překládáme přes prostřední díl.
Štrůdl potřeme zbylým vejcem a posypeme nastrouhaným sýrem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 35 minut – dozlatova.